Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iračke snage sigurnosti počele su "presudnu" konačnu ofenzivu protiv al-Qaede u toj zemlji ne bi li sunitske gerilce protjerali iz posljednjih velikih uporišta na sjeveru, rekao je premijer Nuri al-Maliki.


Prema njegovim riječima, irački su vojnici poslani u Mosul gdje je u srijedu snažna al-Qaedina eksplozija ubila 40 ljudi i ranila 220. U tome je gradu 390 km sjeverno od Bagdada i stožer operacije.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Strava u Iraku: Najmanje 39 mrtvih u požaru koji je izbio na COVID odjelu bolnice Slika nije dostupna Pronađena posebna učionica ISIS-a gdje je otkriveno što su sve radili

Američki vojni zapovjednici kažu da se al-Qaeda, odgovorna za većinu bombaških napada u Iraku, u sjevernim pokrajinama pregrupirala nakon što su je u lanjskoj operaciji istisnuli iz Anbara na zapadu zemlje i iz glavnoga grada Bagdada i okolice.

Glavni grad pokrajine Ninive Mosul Amerikanci smatraju al Qaedinim posljednjim gradskim uporištem.

"U Ninivi nam je stožer te operacije kojom želim završiti konačnu bitku s al-Qaedom i s gerilcima i pripadnicima staroga režima", rekao je premijer Maliki koji je govorio i o ostalim sunitskim gerilcima koji su, prema tvrdnji iračkih vlasti, odani nekadašnjem predsjedniku Sadamu Huseinu.

"Danas naše snage kreću prema Mosulu. Planiramo da će ono što se dogodi u Ninivi biti presudno", rekao je Maliki na komemoraciji žrtvama nasilja u šijitskome svetom gradu Kerbali.