Kako je i najavila al Kaida, one koji su odlučili izaći na parlamentarne izbore u Iraku dočekuju eksplozije. Tijekom jutra je tako poginulo najmanje 24 osobe. Unatoč tome, izbori bilježe veliki odaziv.


U Iraku su uz jake sigurnosne mjere otvorena glasačka mjesta za parlamentarne izbore, druge poslije vojne intervencije 2003. godine, dok glavnim gradom odjekuju eksplozije i sporadična pucnjava. Unatoč pojačanoj sigurnosti, u više eksplozija u Bagdadu rano ujutro poginulo je najmanje 24 osoba, a 60 ih je ranjeno. Dvanaest ljudi je ubijeno, a 10 je ranjeno u rušenju stambene zgrade nakon eksplozije u četvrti Our, na sjeveru Bagdada, prema tom izvoru. Četiri osobe su poginule i osam ih je ranjeno u padu jedne druge zgrade nakon eksplozije, u južnom dijelu grada. Taj izvor nije precizirao zašto su napadi izvedeni na te zgrade i jesu li atentati povezani s izborima. Više od 60 minobacačkih granata je ispaljeno po cijelom gradu, posebice ‘zelenoj zoni’ pri čemu su četiri osobe ubijene. U raznim atentatima u Bagdadu su ubijene još četiti osobe, a 40 ih je ranjeno, a nasilni incidenti zabilježeni su i u Jatrebu, sjeverno od Bagdada, Mosulu i Bakubi.

Vezani članci Slika nije dostupna Irak: Eksplodiralo najmanje 9 automobila-bombi, deseci mrtvih Slika nije dostupna Sedam mrtvih u napadu na najsigurniju lokaciju u Bagdadu

>> Brown: Odluka o ulasku u rat bila je dobra

Oko 20 milijuna glasača od ukupno 28 milijuna stanovnika Iraka treba izabrati 321 člana parlamenta između 6.000 kandidata koji dolaze iz više desetina političkih stranaka i skupina, šijita, sunita, Kurda i drugih, uglavnom okupljenih u 12 velikih koalicija. Izbori se smatraju ključnim za stabilnost i daljnji razvoj te ratom razorene zemlje. Prema procjenama zapadnih medija ovim izborima ratom izmučeni Irak odlučuje hoće li krenuti putem demokracije ili zapasti u radikalizam. Analitičari ocjenjuju da bi ti izbori mogli zemlju uvesti u novo doba nakon diktature, rata i nasilja, uspostaviti sudjelovanje svih zajednica u vlasti, a Washingtonu potvrditi da može mirno povući svoje vojnike.

Al Kaida zaprijetila smrću onima koji izađu na izbore

Sigurnost na parlamentarnim izborima jamčit će Iračani i zahtijevat će tek manji broj američkih vojnika, za razliku od 2005. kada je američka vojska bila sveprisutna, rekao je američki visoki vojni dužnosnik. General Charles Jacoby, drugi najviši časnik u američkim snagama u Iraku, rekao je u Bagdadu da su iračke snage unatoč bombaškim napadima u kojima su poginula sedmorica vojnika, ‘dobro počele’ svoju misiju u četvrtak, u prigodi ranog glasovanja 950.000 vojnika, policajaca, zatvorenika, bolesnika i bolničkog osoblja. Ovi komentari dolaze nakon prijetnja smrću koje je al Kaida uputila onima koji će izaći na ove druge parlamentarne izbore od pada Sadama Huseina 2003. General je kazao da je očekivao ovaku ‘retoriku’, ali da ona neće zaplašiti birače.

‘Postoje ostatci terorističkih skupina koji su odlučni i žele omesti izbore’, ali je istaknuo da birališta nisu bila ‘pogođena’ u napadima u četvrtak. Po riječima generala Jacobyja, američka vojska koja ima još 96.000 vojnika u toj zemlji, bit će potpora iračkim zapovjednicima koji su za ovu prigodu rasporedili stotine tisuća vojnika i policajaca. ‘Davat ćemo preporuke, pomagati i uvježbavati naše iračke partnere na njihov zahtjev i, dakako, uvijek smo spremni pružiti logistiku i medicinsku pomoć ako se to od nas zatraži, ali uvjeravam vas da je operacija u nedjelju u rukama Iračana’, kazao je. ‘Naši partneri pokazali su da su sasvim sposobni provesti sigurne i poštene izbore’, dodao je. General Jacoby nije naveo broj američkih vojnika koji će u nedjelju sudjelovati u osiguranju izbora, a njihovu je zadaću opisao kao ‘sporedne djelatnosti’ za koje su američki vojnici spremni.

Irački predsjednik nada se da će izbori proteći 'mirno'

Irački predsjednik Džalal Talabani izjavio je kako se nada da će parlamentarni izbori u zemlji proteći 'mirno'. 'Nadam se da će izbori proteći mirno i da ćemo svi poštovati rezultate izbora', kazao je Talabani prilikom glasovanja. 'Danas je povijesni dan, a pobjednici su irački narod, Kurdi, Arapi i sve druge manjine', dodao je Talabani.

U međuvremenu je radikalni šijitski klerik Moktada al-Sadr pozvao Iračane da izađu na parlamentarne izbore kako bi pomogli da se otvori put za oslobođenje Iraka od američkih snaga.

'Iako održavanje izbora u sjeni okupacije nema legitimitet, pozivam Iračane da na njima sudjeluju u znak političkog otpora i kako bi se pripremio teren za odlazak okupatora iz Iraka', rekao je Sadr, a prenijela je IRNA. (I.D. / Hina)