Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irak i Turska složni u pogledu uništenja PKK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački premijer Nouri al-Maliki je izjavio da je odlučan u nakani uništenja kurdskih pobunjenika na iračkom području, a Sirija je pružila jasnu podršku Turskoj za njezine planove upada u Irak na Radniku stranku Kurdistana (PKK).

U pokušaju smirivanja napetosti između Ankare i Bagdada zbog aktivnosti PKK u iračkom Kuridstanu, Maliki je telefonirao svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu, precizirala je agencija.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Slika nije dostupna Povijesni posjet Gul u Bagdadu rješava pitanje Kurda i vode

Maliki je rekao da je "apsolutno odlučan okončati aktivnosti i
postojanje PKK na iračkom teritoriju", izvijestila je poluslužbena agencija.

Irački čelnik je rekao da je dao "precizne upute" vodstvu autonomne regije na sjeveru Iraka, naglašava Anadolija, pozivajući se na neidentificirane izvore.

Ankara optužuje iračke Kurde da opskrbljuje PKK oružjem i
eksplozivom, a Bagdad da ne poduzima dovoljno koraka protiv te organizacije koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom.

Maliki je tražio novu priliku za rješenje krize diplomatskim putem i predložio je pregovore, a Erdogan se složio i rekao da je spreman na susret s iračkim izaslanstvom, ali je naglasio da njegova zemlja više ne može tolerirati gubitke vremena, dodala je agencija.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad, koji je u utorak počeo posjet Ankari, prvi je arapski čelnik koji se izjasnio u korist turskih planova "čišćenja" baza PKK u iračkim planinama.

Turski zastupnici će se danas izjasniti u vezi teksta kojim bi se vladi dozvolila vojna intervencija u Iraku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene