Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irački premijer Haider al-Abadi priopćio je da je Faludža, na zapadu zemlje, oslobođena i nije više u rukama Islamske države, prenosi u subotu dpa.


"Faludža se vratila u domovinu. Naše snage kontroliraju grad i čvrsto su ovladale njegovim središtem", kazao je Haider al-Abadi u televizijskom obraćanju. Premijer se obratio javnosti nekoliko sati nakon što su iračke snage uz pomoć SAD-a zauzele ključne položaje, uključujući zgradu sjedišta vlade i glavnu bolnicu u samom centru grada.

Vezani članci Islamska država, ilustracija Islamska država u Iraku ponovno jača. "Vrlo su sofisticirani. Oni su sada kao Al-Kaida na steroidima" Ilustracija (Foto: AFP) Vlasti BiH razmatraju mogući povratak žena i djece iz Sirije i Iraka: "Ispituje se njihova uloga u Islamskoj državi"

Faludža, 50 kilometara zapadno od Bagdada, bio je prvi irački grad koji je pao u ruje radikalne sunitske skupine početkom 2014.

"Operacije u Faludži se nastavljaju. Kopnene snage iračke vojske zauzele su centar grada i rade na likvidaciji preostalih elemenata IS-a u gradu", priopćio je glasnogovornik Pentagona Matthew Allen.

Premijer al-Abadi potom je najavio da je sljedeći na redu za oslobađanje od IS-a Mosul.

"Za IS nema mjesta u Iraku. Napustite našu zemlju, Irak je samo za Iračane", poručio je premijer .

Džihadisti još uvijek kontroliraju sunitske dijelove iračkog sjevera i zapada, uključujući i Mosul, drugi najveći grad u Iraku. (Hina)