Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Civili pješice bježe u predgrađe

Iračka vojska ušla u Mosul prvi put od 2014. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iračka vojska ušla je u Mosul koji je 2014. godine zauzela Islamska država na čelu sa Abu Bakr al-Bagdadijem koji je tada proglasio uvođenje ''kalifata''

Glasnogovornik iračkog ministarstva obrane, brigadni general Tahsin Ibrahim, rekao je za CNN kako je 9. oklopna divizija ušla u Mosul preko četvrti al Intisar u istočnom dijelu grada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISIS je povijest u tom gradu Irački premijer stigao u Mosul i čestitao vojnicima na pobjedi Slika nije dostupna Iračka vojska u Mosulu Velika pobjeda nad IS-om: Ostali su posljednji metri bojišnice

Proboj vojske na istočnom dijelu grada zasigurno je najznačajniji proboj u posljednja 2 tjedna od kada je pokrenuta ofenziva za oslobođenje Mosula u sklopu koje se više desetaka tisuća muškaraca sa različitih fronti uputilo prema uporištu Islamske države.

Dužnosnici su upozoravali da bi ulazak u Mosul mogao dovesti do najžeščih borbi do sada koje bi se odvile ''ulica do ulice'' ili čak ''kuća do kuće''.

Oko 100.000 vojnika koalicijskih snaga predvođenih iračkom vojskom sudjelovalo je u proboju prema Mosulu, oslobađajući mjesto po mjesto od islamista, ali samo je Iračka vojska ušla u Mosul. Premijer Haider al-Abadi rekao je kako je bitka za Mosul u svojoj srži iračka bitka i da se ostale politike trebaju držati dalje od same bitke.

Antiterorističke trupe su još od ponedeljka na području istočnog predgrađa, ali nisu bili u mogućnosti ući u grad zbog brojnih snajperista, improviziranih eksplozivnih naprava, samoubilačkih napada i gromada kamenja postavljenih na glavnoj cesti kako bi se usporio proboj.

Nakon što je vojska ušla u grad iračka vojska je napravila sigurnosnu rutu kako bi evakuirali civile, rekao je Ibrahim za CNN.

Vojska je ušla u Mosul odmah nakon što je Islamska država objavila audio-snimku u kojoj Abu Bakr al-Baghdadi, vođa skupine, nastoji okupiti borce.

Al-Baghdadi je pristašama, koji su ostali skrivati se u gradu, rekao: ''Časna obrana svoje zemlje je tisuću puta bolja nego sramotno povlačenje''. 

U međuvremenu, započeo je zračni napad u kojemu su pogođeni islamistički konvoji dok su prelazili most al Khames u centru grada, nakon čega ga je IS i zatvorio. 

CNN javlja kako je njihova ekipa vidjela na stotine civila kako pješice bježe u predgrađe riskirajkući živote. Više od 100 civila se okupilo uz cestu gdje je iračka vojska poslala kamione i autobuse da ih pokupe i odvedu u kamp u gradu Khazir. 

''Nismo mogli spavati cijelu noć, padale su rakete. Nismo mogli ići autom, morali smo pješačiti čitavom rutom'' kazala je starija žena u invalidskim kolicima koju je rodbina satima gurala.

''Jako je teško opisati kako se osjećamo. Kao da sada imam novi život'', kazala je žena s djetetom u ruci i nikabom preko glave da bi sakrila lice i tako zaštitila ostatak obitelji koji je još u Mosulu. Također je opisala i kako su islamisti upucali svakoga tko bi pokušao pobjeći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene