Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliže se izbori

Inzko upozorava: Ostalo vam je malo vremena, dogovorite se!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je političke čelnike Hrvata i Bošnjaka na dogovor oko promjena mostarskog Statuta i Izbornog zakona BiH kako bi se u tome gradu mogli ove jeseni održati općinski izbori zajedno s ostatkom države, upozorivši da neće poduprijeti rješenja koja bi dovela do novih podjela u tome gradu.

U autorskom osvrtu, objavljenom u tiskanim medijima u Mostaru i Sarajevu, Inzko je istaknuo da bi politički lideri trebali slijediti duh kompromisa kojega su postigla šestorica političkih lidera prilikom uspostave državnog Vijeća ministara, nakon što je Ustavni sud osporio odredbe o načinu biranja vijećnika u Gradsko vijeće. Tim promjenama protive se ključne bošnjačke stranke.

Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisat će općinske izbore 10. svibnja ove godine, a do toga roka mora se postići dogovor oko promjena mostarskog Statuta kako bi se u tome gradu uopće održali izbori.

‘S obzirom da je ostalo jako malo vremena, važno je da političari maksimiziraju šanse za uspjeh. U tom smislu, mogli bi slijediti primjer šest političkih lidera koji su nedavno organizirali svoje sastanke na način da je svaki put jedan od njih bio domaćin razgovora, dok su istodobno sebi dali dovoljno prostora da se postigne kompromis’, naveo je Inzko.

Pri tome je upozorio kako će idućih tjedana u Mostaru biti onih koji će nastojati širiti strah i nesigurnost kako bi pogrešno predstavili promjene koje donosi odluka Ustavnog suda BiH i šta to znači u praksi za građane Mostara te se pri tome usprotivio novim podjelama u Mostaru.

‘Postoje različiti načini izmjene izbornog sustava da bi se isti uskladio s odlukom Suda i na političarima u Mostaru je da dođu do najboljeg načina da to urade. Ipak, bilo koje rješenje koje se usvoji ne bi smjelo unazaditi proces reintegracije Mostara ili omogućiti dezintegraciju grada’, dodao je visoki predstavnik.

Mostar je nakon teškoga rata između Hrvata i Bošnjaka bio podijeljen na šest općina, a novi Statut kojim su ukinute općine donio je bivši visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown. Odredbe toga Statuta osporio je Ustavni sud BiH.

Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave objasnio je da Ustavni sud BiH nije ukinuo odredbe statuta kojima se jamče mehanizmi zaštite interesa konstitutivnih naroda u Mostaru. Ocijenio je ohrabrujućim nedavni susret lokalnih političkih čelnika dodajući da ipak postoje mali izgledi za dogovor.

Ustavni sud BiH je donio odluku da je izbor tri vijećnika iz svakog od šest gradskih područja u Gradsko vijeće neustavan. Problem je u nesrazmjeru između broja birača koji biraju vijećnike iz svakog gradskog područja, koji se kreće između nešto više od 7.000 do skoro 30.000 i činjenice da birači u središnjoj gradskoj zoni mogu birati samo vijećnike s gradske liste, a ne s općinske liste kao žitelji u šest bivših općina koje su sada izborne jedinice. (Hina)

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković "Uspjeli smo!" Plenković o otvaranju pristupnih pregovora BiH s EU: "Ovo je velika geopolitička strateška poruka" Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene