Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U šest mjeseci od pokretanja web stranice europskih najtraženijih bjegunaca. Od 14 bjegunaca za kojima se tragalo i koji su stavljeni 'iza rešetaka', osam ih pronađeno pomoću 'online' platformi.


Šest mjeseci nakon lansiranja web stranice europskih najtraženijih bjegunaca "Europe’s Most Wanted Fugitives" 14 bjegunaca za kojima su tragale članice EU uspješno su stavljeni "iza rešetaka", a osam ih je, prema policijskim podacima, uhićeno zahvaljujući pomoći građana i 'online' platforma.

Vezani članci Eksplozija i požar na automobilima u Rijeci - 5 Zbog eksplozije i požara auta u Rijeci tri osobe iza rešetaka, policija ih sumnjiči za još niz djela Njemački policajac Nakon policijske intervencije preminuo 47-godišnji Hrvat, šokirana obitelj zahtijeva istragu: "Savladali su ga i pritisnuli na tlo udarajući ga šakama"

"U najmanje osam slučajeva uhićenja, traženje pomoći javnosti i 'online' platforma odigrali su značajnu ulogu u lociranju i uhićenju kriminalaca u bijegu", kažu u MUP-u.

Podsjećaju da je riječ o namjenskoj web stranici (www.eumostwanted.eu) na kojoj javnost može doći do informacija i pomoći policiji u traganju za najtraženijim europskim bjeguncima.

Stranica koju je stvorila Europska mreža timova za aktivno traganje, uz pomoć Europola, daje informacije o profilu bjegunaca uz pojašnjenje za koje su kazneno djelo osuđeni ili osumnjičeni.

ENFAST je mreža policijskih službenika iz 28 zemalja članica Europske unije i pridruženih država, specijaliziranih za poduzimanje žurnih i brzih akcija za lociranje i uhićenje bjegunaca.

"Zahvaljujući povećanoj pozornosti medija oko ovog projekta te informacijama koje su bile dostupne javnosti, policijski službenici diljem Europe bili su u mogućnosti locirati osam bjegunaca objavljenih na web stranici, od čega ih je šestero locirano u zemlji različitoj od one u kojoj su inicijalno bili traženi. Ukupno je 14 bjegunaca uhićeno. U odnosu na originalni popis bjegunaca iz siječnja, njih 28 je i dalje u bijegu", izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju