Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Interna revizija UN-a otkrila prijevare, zloporabu i korupciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Interna nadzorna služba UN-a (OIOS) utvrdila je neočekivani broj prijevara i zlouporaba u oko 250 slučajeva koje trenutačno istražuje, uključujući i navodne seksualne i financijske prekršaje.

"Naš dosje slučajeva je bio vrlo stabilan u posljednja tri mjeseca, oko 250 slučajeva. Pronašli smo loše upravljanje, prijevaru i korupciju u razmjerima koje nismo stvarno očekivali", kazala je Ahlenius, čelnica OIOS-a, na konferenciji za tisak u sjedištu UN-a u New Yorku.

Pročitajte i ovo Ilustracija izvješće revizora Muljanje s EU fondovima? Nepravilno potrošeno više od pet milijardi eura: "Ne spada pod prijevare, ali..." Mislav Bago - 3 RAD MINISTARA Analiza Mislava Bage: "Beroš? Iz ovoga je jasno da će državno odvjetništvo provoditi više istraga. Paladina treba javnosti objasniti kako je stekao tu imovinu"

Po riječima Ahlenius, dvije trećine slučajeva povezano je s mirovnim misijama. Oko 80 slučajeva uključuje moguću seksualnu eksploataciju i zlostavljanje.

Ahlenius, bivša državna revizorica u Švedskoj, kazala je kako su istražitelji OIOS-a utvrdili postojanje prijevare na nekoj razini u ugovorima UN-a vrijednim 600 milijuna dolara. Ukupni proračun za mirovne misije UN-a u 2007. i 2008., premašuje pet milijardi dolara.

Robert Appleton, čelnik Prokuratorske radne skupine OIOS-a,
privremenog tijela osnovanog u siječnju 2006. radi istrage korupcije u UN-u nakon otkrića afere u iračkom programu UN-a 'Nafta za hranu', ocijenio je kako je samo manji dio ugovora UN-a neregularan, te da mnoge optužbe nije moguće dokazati.

Ahlenius je kazala kako je OIOS počeo ubrzano preispitivati ugovor o gradnji pet baza za mirovnu misiju UNAMID u sudanskom Darfuru, vrijedan 250 milijuna dolara, koji je bez natječaja potpisan s tvrkom Pacific Architects and Enginieers Inc, podružnicom američkog diva Lockheed Martin Corp.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon bio je široko kritiziran zbog dodjele tog ugovora Lockheed Martinu bez natječaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene