Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasti u Srbiji intenzivirale su potragu za odbjeglim haškim optuženicima, te će učiniti sve da suradnju s Haškim sudom dovedu do kraja, izjavio je danas predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić.


"Prošloga tjedna provedene su četiri akcije potrage za haškim bjeguncima. Dvije su bile u Vojvodini, jedna u središnjoj Srbiji, jedna u Beogradu. Za kime smo tragali, ne mogu reći. Na jednoj od tih lokacija otkriven je čitav arsenal oružja, dovoljan da se opremi cijela jedna četa", kazao je Ljajić u razgovoru za beogradski "Blic" od nedjelje.

Vezani članci Japanska akita Hachi Nestao nakon potresa u Petrinji: "Brine me da ga nije netko stavio u automobil i odvezao" Očevid, ilustracija Tragičan kraj potrage: Pronađeno tijelo 78-godišnjakinje nestale na Hvaru

Srbija vodi bitku s vremenom, kaže Ljajić, te dodaje da "ne želi
licitirati s datumima" uhićenja i izručenja haških optuženika, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, za koje se tvrdi da su u Srbiji.

"Ne mogu reći kome smo bliži, jer bih time omeo akcije koje traju. Akcije se provode, bit će brojnije nego do sada. Imamo određena saznanja, koja se provjeravaju i učinit ćemo sve da ovaj posao dovedemo do kraja", kazao je Ljajić.

Ljajić je najavio i posljednji službeni posjet glavne haške
tužiteljice Carle del Ponte Beogradu 3. prosinca, ali kaže da ne vjeruje da njen odlazak s te funkcije mijenja ili olakšava poziciju Srbije, koja sve do uhićenja preostalih haških optuženika neće moći potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji (EU).

"Postoje zemlje u EU koje vrše pritisak i u punoj suradnji s Haškim sudom vide našu spremnost da prihvatimo sistem vrijednosti EU. To ne treba biti naša tema - da li dobijamo ili gubimo time što odlazi Del Ponteova. Naša tema treba biti to da što prije okončamo suradnju i stavimo točku na tu priču", kazao je Ljajić.