Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Na marginama globalnog društva

Živi dokaz da čovjeku nije potreban novac za život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 2000. godine jedan Amerikanac živi bez prebijenog dolara u džepu, životom pećinskog čovjeka 21. stoljeća. On je novcu rekao ne, puno prije najnovije ekonomske krize. Ovo je njegova priča.

Daniel Suelo, 51-godišnjak, posljednji je novac koji je imao potrošio u telefonskoj govornici 2000. godine te jednostavno odšetao u pustinju Moab u američkoj saveznoj državi Utah.

Pročitajte i ovo Ubio cijelu obitelj i sebe STRAVA U UTAHU Masakr u malom gradiću: Ubio sedam članova obitelji, od kojih petoro djece, pa sebe Radnici Organizirao ju Zvonimir Troskot Koji su glavni problemi našeg gospodarstva? Održan okrugli stol o kroni kapitalizmu u Hrvatskoj

Danas je njegov život inspiracija tisućama Amerikanaca, koji i dalje pate od posljedica ekonomske krize te aktivista pokreta "Occupy", koji su se okrenuli protiv života u društvo koje prožima pohlepa i prosječnost.

Prijatelj pomislio da je poludio

Njegov dobar prijatelj i autor, Mark Sundeen, napisao je i biografiju o njemu te ju je nazvao "The Man Who Quit Money". Ipak, prije nego li je Sundeen odlučio napisati biografiju, kao što bi pomislila i većina nas, zaključio je kako mu je prijatelj vjerojatno poludio, ili doživio neku vrstu živčanog sloma. Danas Sundeen o njemu govori drugačije.

"Evo nekoga tko kaže, ne znam što je rješenje, ali neću se pokoriti", kaže Sundeen. "Naš ekonomski sustav je toliko ogroman da ga ne možemo kontrolirati i mi se na toliko puno načina osjećamo porobljeni od strane tog sustava. Još gore, osjećamo se nemoćni da ga pokušamo promijeniti", pojašnjava on.

"Ilegalno je živjeti izvan kapitalizma"

Sam Suelo je na svojem blogu pojasnio filozofiju svojeg novog života. "Ne koristim, niti primam novac ili svjesno robnu razmjenu, ne uzimam bilo kakvu vladinu pomoć. Moja filozofija jest uzeti jedino ono što mi je ponuđeno slobodnom voljom, ili je odbačeno, ili što mi je dostupno", ističe Suelo.

"Naše čitavo društvo je osmišljeno tako da mora imati novac. Morate biti dio kapitalističkog sustava. Ilegalno je živjeti izvan njega", kaže Suelo. No, ovaj Američki "ilegalac", već godinama živi u pećini širokoj 60-ak i visokoj 15-ak metara na rubu litice u Nacionalnom parku Arches.

Krevet od kamena

Isklesao si je krevet iz kamena, sam traga za hranom, pije izvorsku vodu i kupa se u potocima. No nije uvijek živio tako. Suelo je rođen u ultra-konzervativnu fundamentalističku obitelj. tek odlaskom na fakultet počeo je mijenjati svoj svjetonazor. Tada je prihvatio za činjenicu misao kako novac stvara razlike među ljudima i dijeli ih na bogate i siromašne. To je za njega postalo nekršćanski i krajnje loše.

"On sada želi ostaviti najmanji mogući ekološki otisak i najveći mogući doprinos u poboljšanju svijeta", ističe još jedan njegov prijatelj, Damian Nash. "Otkad sam ga sreo, njegov životni cilj je što manje uzeti, a što više vratiti", kaže Nash.

Ipak, Suelo je 2001. prekršio svoj "novi zavjet" te je primio ček na povrat poreza u visini od 500 dolara. Umjesto da podere ček, on ga je unovčio te iznajmio najnoviji Mercedesov sportski automobil i njime prešao SAD. no, to je bilo samo jednom u 12 godina. Njegov život otad je svjedočanstvo čovjeka na granicama današnjeg globalnog društva, s jasnom porukom, a ona bi mogla glasiti kako se od novca ipak ne živi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene