Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražite naše svemirsko dvorište

INFOGRAFIKA Svih 9 oceana u Sunčevom sustavu na jednom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovjek ima još štošta naučiti o Sunčevom sustavu. Potraga za dokazima izvanzemaljskog života u našem neposrednom susjedstvu daleko je od kraja, a potencijalnih kandidata nikako ne nedostaje.

Donedavno smo pretpostavljali da postoji samo još jedan tekući ocean u našem Sunčevom sustavu, onaj na mjesecu Europi, no zahvaljujući NASA-inim svemirskim letjelicama otkriveni su dokazi postojanja oceana po čitavom sustavu.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Zašto znanstvenici toliko traže vodu po svemiru? Objašnjenje je zapravo, što se ljudskog znanja tiče, u osnovi samo jedno - voda i život kakvog čovjek poznaje idu ruku pod ruku. To je ujedno i jedan od razloga zašto se potraga za egzoplanetima, onim naseljivima, uglavnom fokusira na takozvanu "zelenu zonu", koja predstavlja orbitalno područje oko neke zvijezde, koje se nalazi na najpovoljnijoj udaljenosti od te zvijezde da bi se na tim planetima mogla pojaviti voda u tekućem stanju.

Veliko otkriće: Na Jupiterovom satelitu našli golemi ocean

No najjednostavniji oblici života pokazali su da mogu preživjeti i u najgroznijim uvjetima upravo na Zemlji, a čini se kako u potrazi za upravo takvim oblicima života, nećemo možda morati prevaliti svjetlosne godine kako bi ih pronašli. Bit će dovoljno pomnije zaviriti i istražiti naše vlastito dvorište, odnosno Sunčev sustav.

U priloženoj infografici NASA-e pogledajte gdje se sve nalaze potencijalni oceani u Sunčevom sustavu, a najveći kandidati su mjeseci Jupitera, Saturna i Neptuna te čak i sam patuljasti planet Pluton.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene