Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regija Kašmir

Rastu napetosti između nuklearnih sila: Kineske snage ubile trojicu indijskih vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je optužila Indiju za prelazak granice i napad na kineske vojnike. Indija tvrdi da je Kina slala tisuću vojnika u dolinu Galwan u Ladakhu.

Trojica indijskih vojnika ubijena su u sukobu s kineskim snagama u Ladakhu u spornoj regiji Kašmir, javljaju u utorak svjetske novinske agencije.

Pročitajte i ovo Kineske vojne vježbe Naoružavanje Ovo nije viđeno od Drugog svjetskog rata: "Do 2027. godine bit će spremni na invaziju" Indija Preuzela susjedna država Kini prijeti velika promjena koja bi mogla imati posljedice i na cijeli svijet

Indijska vojska je priopćila kako se zapovjednici dviju strana „trenutno sastaju kako bi smirili situaciju“, ne navevši više detalja, prenosi BBC.

Kina je pozvala Indiju da ne poduzima jednostrane akcije i ne izaziva probleme, javio je Reuters.

Osim toga je optužila Indiju za prelazak granice i napad na kineske vojnike, navodi agencija AFP.

Do sukoba je došlo u jeku rastućih napetosti između dviju zemalja. Indija je optužila Kinu za slanje tisuća vojnika u dolinu Galwan u Ladakhu.

Ovo su prvi smrtni slučajevi u sukobu dviju sila u nekoliko desetljeća. One su vodile rat 1962. u kojemu je Indija pretrpjela ponižavajući poraz.

Indija optužuje Kinu da je okupirala 38.000 četvornih kilometara njezina teritorija. Nekoliko krugova pregovora u zadnja tri desetljeća nije uspjelo riješiti granične sporove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene