Kašmir, ilustracija
Kašmir, ilustracija Foto: Afp

Kina je optužila Indiju za prelazak granice i napad na kineske vojnike. Indija tvrdi da je Kina slala tisuću vojnika u dolinu Galwan u Ladakhu.


Trojica indijskih vojnika ubijena su u sukobu s kineskim snagama u Ladakhu u spornoj regiji Kašmir, javljaju u utorak svjetske novinske agencije.

Vezani članci U Indiji izgorjela bolnica za oboljele od koronavirusa - 3 U požaru bolnice za oboljele od koronavirusa poginulo 10 ljudi, dio pacijenata ostao zarobljen na najvišim katovima Zrakoplovna nesreća u Indiji - 4 Zrakoplov s više od 190 putnika skliznuo s piste u Indiji i prepolovio se: Najmanje 16 mrtvih i 123 ozlijeđenih

Indijska vojska je priopćila kako se zapovjednici dviju strana „trenutno sastaju kako bi smirili situaciju“, ne navevši više detalja, prenosi BBC.

Kina je pozvala Indiju da ne poduzima jednostrane akcije i ne izaziva probleme, javio je Reuters.

Osim toga je optužila Indiju za prelazak granice i napad na kineske vojnike, navodi agencija AFP.

Do sukoba je došlo u jeku rastućih napetosti između dviju zemalja. Indija je optužila Kinu za slanje tisuća vojnika u dolinu Galwan u Ladakhu.

Ovo su prvi smrtni slučajevi u sukobu dviju sila u nekoliko desetljeća. One su vodile rat 1962. u kojemu je Indija pretrpjela ponižavajući poraz.

Indija optužuje Kinu da je okupirala 38.000 četvornih kilometara njezina teritorija. Nekoliko krugova pregovora u zadnja tri desetljeća nije uspjelo riješiti granične sporove.