Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preminulo najmanje 23 djece

Indijski učenici nakon masovnog trovanja odbijaju besplatne obroke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon smrti 23 djece u najsiromašnijoj indijskoj državi Bihar zbog konzumiranja toksične hrane u školskoj kantini, danas su tisuće školaraca odbile jesti besplatne obroke.

Tisuće i tisuće djece u najsiromašnijoj indijskoj državi Biharu odbijaju jesti besplatne obroke iz straha da se ne otruju, nakon smrti 23 djece od trovanja hranom u školskoj kantini, navele su vlasti u četvrtak.

Pročitajte i ovo Ilustracija strašan slučaj 68-ero djece umrlo od sirupa za kašalj: Dokazano što je bilo u njima, osuđene 23 osobe Noćni klub - 2 Istraga se nastavlja Alkoholom se otrovalo 12 maloljetnika: Policija prijavila beogradski klub

Otrovana djeca, u dobi od 4 do 12 godina, u utorak su pojela obrok od riže i leće u školi u Biharu, a prvi rezultati istrage ukazuju na to da je u hrani vjerojatno bilo fosfata iz insekticida, što je usmrtilo djecu. Njihova je smrt izazvala žestoke prosvjede ogorčenih stanovnika.

>> OTKRIVEN uzrok smrti 22 djece: Umrli nakon školskog obroka

Jedan dužnosnik ministarstva obrazovanja rekao je da je umrlo 23 djece i da sve navodi na trovanje, ali da čekaju laboratorijske rezultate.

Tridesetoro djece je u četvrtak još bilo u raznim bolnicama te najnaseljenije i najsiromašnije države Indije, u kojoj zbog neimaštine djeca imaju zajamčen besplatan obrok u školi, ali se često razbolijevaju zbog groznih sanitarnih uvjeta u kojima se hrana priprema i poslužuje. Prošle godine je hospitalizirano više od 130 učenika u Puneu zbog trovanja hranom, a istragom je otkriveno da je obrok bio zaražen bakterijom Escherichiom Coli.

Djeca iz više škola u Biharu odbila su u četvrtak obroke ili su ih bacila u kantu za smeće, rekao je djelatnik programa besplatnih obroka Lakshmanan. Regionalne vlasti države zatražile su od nastavnika i zaposlenih u kuhinji da kušaju obroke prije nego ih podijele učenicima, a obećale su i obiteljima isplatiti novčanu odštetu od 3.000 eura za svako preminulo dijete.

Sanjudevi Mahato, koja je u utorak izgubila troje od svoje četvero djece i čiji je muž prikovan uz krevet, objasnila je da su joj djeca uvijek voljela jesti u školi, a budući da u kući uopće nemaju hrane, ona je bila sretna da djeca pojedu barem jedan topli obrok svakog dana.

'Nikad nisam ni pomislila da će ih to ubiti', rekla je izbezumljena majka, čije se jedino preostalo dijete, osmogodišnja Kajal, spasilo tako što je odbila pojesti otrovani obrok kad je osjetila miris koji se širio iz kobnog jela.

U Indiji su vlasti pojedine države zadužene za provedbu najopsežnijeg programa školske prehrane na svijetu, kojim je obuhvaćeno 120 milijuna djece.

U sklopu istrage u Biharu, policija je pretražila stan ravnateljice škole u kojoj se dogodila tragedija, koja je pobjegla odmah nakon prvih vijesti o smrti učenika i još nije pronađena, naveo je policijski izvor, koji je dodao da su u stanu našli dva spremnika insekticida te povrće i rižu, namijenjene za besplatne obroke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene