Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indija je u četvrtak izvijestila da je vješanjem pogubila Yakuba Memona, jednog od organizatora napada u Mumbaju (nekadašnjem Bombaju) u kojima je 1993. ubijeno 257 ljudi, što je najveći broj žrtava u nekom napadu u indijskoj povijesti.


Pošto je indijski predsjednik Pranab Mukherjee odbio zahtjev za odgodu izvršenja smrtne kazne, Yakub Memon je pogubljen vješanjem u četvrtak rano ujutro, na svoj 53. rođendan, u zatvoru u gradu Nagpuru, na zapadu države Maharashtre.

Vezani članci Lokalni pljusak Našli se točno na granici lokalnog pljuska i snimili nevjerojatan prizor Japan pogubio još šest članova kulta odgovornog za napad sarinom (Foto: AFP) Pogubljeno još šest članova kulta odgovornog za napad u kojem je ubijeno 13, a ozlijeđeno 6000 ljudi

"Yakub Memon je pogubljen danas u 7.00 sati", rekao je za AFP policijski časnik u Nagpuru, R. V. Halami. Kako piše agencija Press Trust of India, njegovo tijelo će preuzeti obitelj.

Memon, kojega je sud proglasio "mozgom" terorističkih napada, jedini je od jedanaest suoptuženika kojemu je smrtna kazna potvrđena na najvišoj instanci. Ostalima je ta presuda preinačena u kaznu doživotnog zatvora.

Za napade u Mumbaju 12. ožujka 1993. optuženi su članovi muslimanske kriminalne skupine u tome gradu koji su se htjeli osvetiti za sukobe hindusa i muslimana u kojima je nekoliko mjeseci ranije poginulo više od tisuću ljudi.

Napadi u kojima je osim mrtvih bilo više od 700 ranjenih, među ostalim, izvedeni na burzu u Mumbaju, na urede Air Indije i luksuzni hotel, a bilo ih je desetak.

Indija rijetko izriče smrtnu kaznu, ali je predsjednik Mukherjee u zadnje tri godine odbio nekoliko zahtjeva za pomilovanje i tako prekinuo prešutni osmogodišnji moratorij.

U studenome 2012. smaknut je jedini preživjeli terorist koji je sudjelovao u atentatima u Mumbaju 2008. godine, a 2013. pogubljen je i jedan pobunjenik iz Kašmira. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook