Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sklopu projekta GlobalXplorer svatko može postati istraživač i otkriti tragove davne ljudske aktivnosti na nekom udaljenom području Zemljine kugle.


Uvijek ste sanjali o tome da kao Indiana Jones tražite drevno blago? Sada to možete učiniti u - pidžami. Novi projekt, nazvan GlobalXplorer, ideja je Sarah Parcak, američke "svemirske arheologinje" i liderice u domeni daljinskih istraživanja. Uz pomoć ove tehnologije, koja uključuje stotine i tisuće satelitskih snimki Zemlje, pronašla je tisuće drevnih grobova, piramida i naselja, a godine 2011. otkrila je cijeli plan grada Tanisa u Egiptu.

Vezani članci Covid potvrda - 2 Uvođenje COVID potvrda pokazalo se kao pun pogodak u nekim zemljama, posebno kada je riječ o dvije skupine građana Ruke, ilustracija Oprez! Na proizvodima koje svakodnevno kupujemo deklaracije često zavaravaju kupce

Prošle je godine osvojila milijun dolara od TED-a za "projekte koji mijenjaju svijet", a ta je sredstva uložila u GlobalXplorer. Prva faza obuhvaća slike više od 200.000 kvadratnih kilometara Perua, a sudjelovati u istraživanju može svatko - označena su mjesta koja su potencijalna nalazišta, a nakon što odgledate uvodni video, u kojem se objašnjava na kakve pojave na tlu valja obratiti pažnju, iz svojeg naslonjača možete pregledavati satelitske snimke i označiti one na kojima su vidljivi tragovi ljudske aktivnosti. "Na taj način osnažujemo vojsku globalnih istraživača da otkriju i zaštite našu zajedničku povijest", objasnila je Parcak.

Arheolozi već desetljećima koriste fotografije iz zraka, ali napredak satelitskih snimaka i same fotografske tehnologije donio je revoluciju na tome polju. Primjerice, Parcak je otkrila rimske amfiteatre digitalno uređujući slike da se pokažu područja na kojima je rast biljaka slabiji (jer je ispod površine tla kamena struktura).

Najnovija laserska tehnologija uklonila je niz prepreka pa tako uređaji postavljeni na zrakoplovima skeniraju površinu Zemlje poput svojevrsnih MR-a, otkrivajući dotad nevidljive lokacije, prenosi Guardian.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju