Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuništivi predsjednik

Putin prisegnuo za četvrti mandat: "Povijest ne oprašta samo jednu stvar"

Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Vladimir Putin (Foto: AFP) Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp Vladimir Putin (Foto: AFP) Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp Vladimir Putin (Foto: AFP) Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Vladimir Putin (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Vladimir Putin prisegnuo je u ponedjeljak na četvrti predsjednički mandat na ceremoniji u Kremlju. Novi mandat ruskog predsjednika trajat će šest godina, do 2024. godine.

Nakon što je stari/novi predsjednik Rusije Vladimir Putin položio prisegu, presjednik Ustavnog suda predao mu je simbole državne vlasti i najavio njegovo predsjedanje. 

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Vladimir Putin u predsjedničkom je govoru rekao da je njegov cilj mirna i prosperitetna budućnost Rusije.

"Moja je dužnost učiniti sve što mogu za mir i prosperitet Rusije i njezinih građana", istaknuo je Putin poručivši da Rusiji treba napredak u svim sferama društva. Uvjeren je da će to ostvariti – "Rusija kao jedan veliki tim koji može riješiti sve probleme, svaki zadatak".

"Put prema naprijed nije lagan, to je uvijek težak put, no povijest ne oprašta samo jednu stvar: ravnodušnost i nedosljednost, opuštenost, pogotovo danas kada je svijet na prekretnici, a živimo u vremenu turbulentnih promjena diljem svijeta," naveo je Putin. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin, bivši časnik KGB-a, došao je na vlast 2000. godine i postao je jedan od najdugovječnijih svjetskih lidera.

Budući da po ustavu nije mogao obnašati više od dva predsjednička mandata, 2008. povjerava Kremlj svom premijeru Dmitriju Medvedevu i preuzima njegovu dužnost. Krajem 2011. najavljuje povratak u Kremlj na novi mandat koji je u međuvremenu produljen na šest godina, što potiče veliki val prosvjeda u zemlji.

U sjeni je prosvjeda i njegova nova inauguracija. Predvodi ih najjači oporbenjak Aleksej Navaljni koji je i uhićen pa pušten.

I dok protivnici režima objavljuju kako je uhićeno preko 2000 ljudi, ruska policija navela je da je bilo samo 300 uhićenja u prijestolnici i 200 u Sankt-Peterburgu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene