Vladimir Putin prisegnuo je u ponedjeljak na četvrti predsjednički mandat na ceremoniji u Kremlju. Novi mandat ruskog predsjednika trajat će šest godina, do 2024. godine.

Galerija


Nakon što je stari/novi predsjednik Rusije Vladimir Putin položio prisegu, presjednik Ustavnog suda predao mu je simbole državne vlasti i najavio njegovo predsjedanje. 

Vezani članci Aleksej Navaljni Nestao je liječnik koji je liječio Alekseja Navaljnog: Napustio lovačku bazu u šumi i nije se vratio Vladimir Putin Putin poručio da Rusija poduzima sve što mora u borbi protiv klimatskih promjena: ''Spremni smo predložiti niz zajedničkih projekata''

Vladimir Putin u predsjedničkom je govoru rekao da je njegov cilj mirna i prosperitetna budućnost Rusije.

"Moja je dužnost učiniti sve što mogu za mir i prosperitet Rusije i njezinih građana", istaknuo je Putin poručivši da Rusiji treba napredak u svim sferama društva. Uvjeren je da će to ostvariti – "Rusija kao jedan veliki tim koji može riješiti sve probleme, svaki zadatak".

"Put prema naprijed nije lagan, to je uvijek težak put, no povijest ne oprašta samo jednu stvar: ravnodušnost i nedosljednost, opuštenost, pogotovo danas kada je svijet na prekretnici, a živimo u vremenu turbulentnih promjena diljem svijeta," naveo je Putin. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin, bivši časnik KGB-a, došao je na vlast 2000. godine i postao je jedan od najdugovječnijih svjetskih lidera.

Budući da po ustavu nije mogao obnašati više od dva predsjednička mandata, 2008. povjerava Kremlj svom premijeru Dmitriju Medvedevu i preuzima njegovu dužnost. Krajem 2011. najavljuje povratak u Kremlj na novi mandat koji je u međuvremenu produljen na šest godina, što potiče veliki val prosvjeda u zemlji.

U sjeni je prosvjeda i njegova nova inauguracija. Predvodi ih najjači oporbenjak Aleksej Navaljni koji je i uhićen pa pušten.

I dok protivnici režima objavljuju kako je uhićeno preko 2000 ljudi, ruska policija navela je da je bilo samo 300 uhićenja u prijestolnici i 200 u Sankt-Peterburgu.