Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriveni na aerodromu

Izdavali vize ilegalnim migrantima: Razotkriveni BiH diplomati koji su za tisuću eura prodavali "papire"

Migranti na cesti (Foto: Dnevnik.hr)
Migranti na cesti (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Protjerivanje pedeset državljana Iraka koji su stigli u Bosnu i Hercegovinu s urednim vizama, a zapravo je riječ o ilegalnim migrantima, vjerojatno je razotkrilo činjenicu da neki bosanskohercegovački diplomati po svijetu koriste svoje pozicije za osobno bogaćenje i pritom se bave kriminalom, piše u petak sarajevski Dnevni avaz.

Granična policija BiH u četvrtak je u sarajevskoj zračnoj luci zaustavila Iračane koji su tamo stigli redovitim letom "Turkish Airlinesa" iz Istanbula. Svi oni u putovnicama su imali uredne turističke vize za BiH, no dodatnim je provjerama utvrđeno da nitko od njih nema odgovor na pitanje što zapravo kani raditi u toj zemlji i kakvi su im planovi. Ispostavilo se da im je svima krajnji cilj zapravo bila Europska unija, a BiH je trebala biti samo tranzitna točka na tom putu.

Pročitajte i ovo Goran Grlić Radman Odgovor Beogradu Grlić Radman: "Protjerujemo srpskog diplomata" Ilustracija Akcija na autocesti Bježao od policije, pa iskočio iz jurećeg kombija! Policajac uskočio u vozilo prije prevrtanja, a onda je prizor sve zaprepastio

Nakon konzultacija s Tužiteljstvom BiH vize su im poništene i svi su zrakoplovom vraćeni u Istanbul.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz sigurnosnih agencija, Avaz navodi kako su Iračani vize ishodili u veleposlanstvu BiH u Jordanu, koje je nadležno i za Irak.

Policija u Istanbulu upravo im zbog toga nije pravila nikakav problem te ih je pustila na let za Sarajevo.

Istraga koja je otvorena u četvrtak otkrila je kako su Iračani svoje vize, koje su ishodili u Amanu, platili čak po tisuću eura, što je znatno iznad propisanog iznosa pristojbi za konzularne usluge.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH još se nije očitovalo o ovom slučaju. Na mrežnim je stranicama ministarstva podatak da veleposlanstvo u Jordanu ima svega trojicu diplomata, uz savršen etnički balans. Uz veleposlanika Matu Zeku, tu su i ministar-savjetnik Armin Limo te savjetnik Nenad Škipina.

Dodatnim provjerama koje su proveli Granična policija i Tužiteljstvo BiH otkriveno je da su u veleposlanstvu u Amanu ranije izdali još 200 viza za državljane Iraka.

Svi su oni imali rezerviran smještaj u istom sarajevskom hotelu, zbog čega je Služba za poslove sa strancima BiH u četvrtak provela raciju koja je potvrdila da su Iračani redovito tamo i odsjedali, a potom odlazili ka Hrvatskoj i dalje ka zapadnim državama.

Iračani su graničnim policajcima ispričali kako su krijumčarima koji su ih čekali u Sarajevu već dali po dvije tisuće eura kako bi ih prebacili u Hrvatsku. Radi se već o uhodanoj kriminalističkoj ruti koja je razotkrivena nedavno, kada je u sarajevskoj zračnoj luci uhićena Bugarka Polina Gospodinova, koja je krijumčarila migrante iz Turske.

''Ovo je doista skandal. Dok se naša zemlja bori s migrantskom krizom, naši diplomati pune svoje džepove'', izjavio je za Avaz neimenovani policijski čelnik iz jedne državne agencije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene