Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosanski Srbin Duško Tadić, osuđen na Haškom sudu na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti u BiH, bit će pušten na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne, objavio je predsjednik Haškog suda Fausto Pocar.


Tadić je bio prva osoba osuđena na Haškom sudu. Uhićen je u Njemačkoj 1994. godine, a 2000. pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina u okolici Prijedora te u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Vezani članci Sudski čekić/Ilustracija (Foto: M. Stolt/DPA/PIXSELL) Bivši vojnik u Guatemali osuđen na više od 5000 godina zbog pokolja muškaraca, žena i djece Kolona u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) Čeka se pravda za žrtve Vukovara, a institucije se ovih dana - hvale brojkama

Kaznu je služio u Njemačkoj, a tamošnjim će vlastima biti proslijeđena odluka Haškog suda koji nije imao primjedbe na njegov zahtjev da ga se pusti na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne.

To je, inače, standarda procedura Haškoga suda u slučaju dobrog vladanja osuđenika. Tako je, primjerice, i bosanski Hrvat Anto Furundžija u ljeto 2004. pušten nakon što je odslužio dvije trećine 10-godišnje zatvorske kazne

Duško Tadić će nakon oslobađanja iz njemačkog zatvora biti protjeran u Srbiju s obzirom da je tijekom boravka u zatvoru dobio srbijansko državljanstvo.