Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: Duško Tadić na slobodi nakon dvije trećine izdržane kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosanski Srbin Duško Tadić, osuđen na Haškom sudu na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti u BiH, bit će pušten na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne, objavio je predsjednik Haškog suda Fausto Pocar.

Tadić je bio prva osoba osuđena na Haškom sudu. Uhićen je u Njemačkoj 1994. godine, a 2000. pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina u okolici Prijedora te u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Optuženi za ubojstva Hrvata u Bugojnu pušteni na privremenu slobodu Slika nije dostupna Šljivančanin ne želi svjedočiti

Kaznu je služio u Njemačkoj, a tamošnjim će vlastima biti proslijeđena odluka Haškog suda koji nije imao primjedbe na njegov zahtjev da ga se pusti na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne.

To je, inače, standarda procedura Haškoga suda u slučaju dobrog vladanja osuđenika. Tako je, primjerice, i bosanski Hrvat Anto Furundžija u ljeto 2004. pušten nakon što je odslužio dvije trećine 10-godišnje zatvorske kazne

Duško Tadić će nakon oslobađanja iz njemačkog zatvora biti protjeran u Srbiju s obzirom da je tijekom boravka u zatvoru dobio srbijansko državljanstvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene