Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stečaj internetske banke

Icesave: Island iznio novi prijedlog Londonu i Den Haagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islandska vlada izradila je novi nacrt sporazuma o rješavanju spora u svezi sa stečajem internetske banke Icesave, kojim se predviđa brža isplata naknade Londonu i Den Haagu, javlja u četvrtak islandska javna radiotelevizijska kuća RUV.

Kako navodi RUV, u nacrtu koji je Reykjavik pripremio s oporbenim strankama predlaže se brži povrat novca Velikoj Britaniji i Nizozemskoj koje su svojim građanima oštećenim u stečaju Icesavea isplatile milijarde eura. Reykjavik već nekoliko tjedana želi nastaviti pregovore s tim dvjema zemljama, pošto je islandski predsjednik početkom siječnja donio odluku o organiziranju referenduma o zakonu o Icesaveu, koji je prijepis prvog sporazuma o naknadi zaključenog između islandske, britanske i nizozemske vlade. Taj je zakon veoma nepopularan na tom otoku u sjevernom Atlantika i čini se da će ga građani odbaciti.

Pročitajte i ovo Plava laguna Situacija je ozbiljna Evakuirana Plava laguna: Pripremaju se za novu erupciju vulkana Ilustracija Bio u bijegu Pronađeno tijelo muškarca koji je kemikalijom zalio ženu i djecu: "Čvrsto vjerujemo da je riječ o njemu"

Po novom prijedlogu, naknada koja bi se isplatila do 2012., financirala bi se prodajom imovine matične kuće propale Icesave, Landsbankia, koju je islandska država po žurnom postupku nacionalizirala u listopadu 2008., u doba sloma nekad moćnih financijskih ustanova. Na ovu bržu isplatu naknade neće biti kamata, što će Islandu omogućiti, tvrdi RUV, da uštedi više od 200 milijarda islandskih kruna (1,14 milijarda eura). Predloženi tekst rezultat je pregovora vlade i oporbe zadnjih tjedana, napominje radiotelevizija. Reykjavik je ovog tjedna imenovao poznatog američkog odvjetnika Leea Buchheita i bivšeg glavnog tajnika OECD-a, Kanađanina Dona Johnstona da zastupaju Island u pregovorima o Icesaveu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene