Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islandska vlada izradila je novi nacrt sporazuma o rješavanju spora u svezi sa stečajem internetske banke Icesave, kojim se predviđa brža isplata naknade Londonu i Den Haagu, javlja u četvrtak islandska javna radiotelevizijska kuća RUV.


Kako navodi RUV, u nacrtu koji je Reykjavik pripremio s oporbenim strankama predlaže se brži povrat novca Velikoj Britaniji i Nizozemskoj koje su svojim građanima oštećenim u stečaju Icesavea isplatile milijarde eura. Reykjavik već nekoliko tjedana želi nastaviti pregovore s tim dvjema zemljama, pošto je islandski predsjednik početkom siječnja donio odluku o organiziranju referenduma o zakonu o Icesaveu, koji je prijepis prvog sporazuma o naknadi zaključenog između islandske, britanske i nizozemske vlade. Taj je zakon veoma nepopularan na tom otoku u sjevernom Atlantika i čini se da će ga građani odbaciti.

Po novom prijedlogu, naknada koja bi se isplatila do 2012., financirala bi se prodajom imovine matične kuće propale Icesave, Landsbankia, koju je islandska država po žurnom postupku nacionalizirala u listopadu 2008., u doba sloma nekad moćnih financijskih ustanova. Na ovu bržu isplatu naknade neće biti kamata, što će Islandu omogućiti, tvrdi RUV, da uštedi više od 200 milijarda islandskih kruna (1,14 milijarda eura). Predloženi tekst rezultat je pregovora vlade i oporbe zadnjih tjedana, napominje radiotelevizija. Reykjavik je ovog tjedna imenovao poznatog američkog odvjetnika Leea Buchheita i bivšeg glavnog tajnika OECD-a, Kanađanina Dona Johnstona da zastupaju Island u pregovorima o Icesaveu. (Hina)

Vezani članci Požar nebodera u Londonu - 3 Više od 100 vatrogasaca bori se s požarom na neboderu od 19 katova Soho nakon izlaska iz lockdowna Čovjek na čovjeku: Pogledajte kako izgleda popularni londonski Soho nakon izlaska iz lockdowna