Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni kazneni sud (ICC) tijekom 2008. otvorit će dvije nove istrage o zločinima počinjenim u zapadnoj sudanskoj regiji Darfuru.


"Moj će ured tijekom 2008. otvoriti dvije ili tri istrage o zločinima počinjenim u Darfuru. Pokušat ćemo otkriti i suditi onima na kojima je najveća odgovornost za zločine počinjene nad mnogim stanovnicima tog područja", rekao jeglavni tužitelj ICC-a , Moreno-Ocampo u govoru održanom u petak pred predstavnicima zemalja članica ICC-a, čiji je sadržaj objavljen danas.

Vezani članci Policija, ilustracija Strava u Podravini: Čak 28 godina držao ga kao roba, silio na težak rad i zlostavljao Dopisivanje, ilustracija Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati

"Također ćemo pokušati otkriti tko je najodgovorniji za najteže
napade počinjene protiv vojnika koji su ondje razmješteni zbog održanja mira, kao u slučaju Haskanita, te odgovorne za zločine počinjene protiv humanitarnog osoblja koje ondje pomaže ugroženim civilima", rekao je.

U rujnu je u Haskaniti u oružanim sukobima ubijeno deset vojnika - pripadnika mirovnih snaga Afričke unije. ICC je već izdao zahtjev za uhićenjem sudanskog ministra za humanitarna pitanja Ahmeda Harouna, jednog od ključnih krivaca za zločine počinjene u Darfuru te za uhićenjem vođe paravojnih snaga janjawida Alija Kosheiba, čiji pripadnici siju strah i teroriziraju stanovništvo Darfura.

Prema podacima kojima raspolaže UN, u sukobima koji u toj zapadnoj regiji Sudana traju već četiri godine, poginulo je 200.000 osoba, uglavnom civila, a 2 milijuna ljudi bilo je prisiljeno pred sukobima pobjeći.