Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran nije ispoštovao rezoluciju UN-a u kojoj se od njega zahtijevao prekid procesa obogaćivanja urana kao jamstvo da ne pokušava napraviti atomsko oružje, izvjestila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.


"Iran nije obustavio aktivnosti oko obogaćivanja (urana)", prenosi AFP navode iz izvješća IAEA-e, koji danas treba biti proslijeđen Vijeću guvernera agencije i Vijeću sigurnosti UN.

Vezani članci Slika nije dostupna 'IAEA uvjerena da Iran može proizvesti atomsku bombu' Slika nije dostupna Ahmadinedžad: Unatoč UN-u Iran nastavlja s nuklearnim programom

Vijeće sigurnosti je rezolucijom od 23. prosinca 2006. odredilo Iranu rok od 60 dana da obustavi proces obogaćivanja urana, koji je istekao danas, što Teheran nije učinio, zaključila je IAEA na temelju dostupnih dokaza, prenosi AP. Iako je taj zaključak bio očekivan, nastavlja američka agencija, trebalo ga je izreći jer na temelju njega
VS UN-a može početi razmatrati nove sankcije kojima će Iran kazniti za neposluh.

Umjesto prekida spornih nuklearnih aktivnosti, ističe dpa, Iran ih je pojačao i postavio četiri nova niza od 164 centrifuge u postrojenju u Natanzu, a planira ih postaviti još.

"Iran je izvijestio agenciju o planu da u centrifuge počne ubacivati UF6 (uranov heksafluorid) do kraja veljače i nastavi s instaliranjem još 18 kaskada, kako bi više od 3000 strojeva osposobio za rad do svibnja", citira iz izvješća njemačka agencija.

IAEA u izvješću, međutim, napominje kako ne zna kako ni gdje su proizvedeni dijelovi za centrifuge, odnosno naglašava kako "nema informacija o izradi centrifuga ni njihovih dijelova, odnosno pripadajuće opreme". Također nema podataka ni o tome kad je nastao, kako se razvijao i koliko je opsežan iranski nuklearni program, koji ta zemlja uspješno drži u tajnosti već 18 godina.

France Presse iz izvješća ističe i to da je Iran odbio suradnju i u drugim ključnim stvarima, pa tako nije agenciji predao dokument na 15 stranica o osnovnim planovima za proizvodnju atomskih bombi.

Iran također na razne načine onemogućuje dolazak i rad inspektora IAEA-, koja od Teherana zahtijeva i postavljanje nadzornih kamera u podzemnim postrojenjima u Natanzu, kao bi se mogla provjeriti istinitost iranskih tvrdnji da je cilj nuklearnog programa strogo civilni i da se njime želi proizvesti gorivo za iranske nuklearne centrale.