Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I Rusija mučila bivše zatočenike Guantanama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska vlada mučila je bivše zatočenike logora Guantanamo na Kubi nakon što su ih vlasti Sjedinjenih Država izručile Moskvi, objavila je u srijedu nevladina organizacija Human Rights Watch.

Ruske vlasti zlostavljale su zatvorenike unatoč jamstvima koja su dala američkoj vladi o da će s njima postupati humano, piše udruga sa sjedištem u New Yorku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Grozote u Ukrajini Sustavno mučenje namjerna politika ruske vojske: "U 90 posto slučajeva..." Ilustracija Osuđena je Monstruozna majka zatvarala sina u pseći kavez i mučila ga skoro do smrti: "Htjela sam ga lijepo odgojiti"

Američke snage zarobile su sedmoricu Rusa ubrzo nakon invazije na Afganistan 2001. i držale ih u Guantanamu dvije godine, a zatim 2004. predale Rusiji u sklopu plana za predajom zatočenika državama iz kojih dolaze i planom zatvaranja Guantanama.

"Iako su se žalili na loše postupanje Amerikanaca, svi zatvorenici opetovano su tražili od nadležnih u Guantanamu neka ih ne vraćaju Rusiji jer ih ondje čeka još gori tretman", piše HRW u izvješću.

"Trojica u skupini proživjela su teška mučenja" u Rusiji, piše HRW i dodaje da su svi bili zlostavljani, a "dvojica su osuđena nepravičnim sudskim postupkom".

Trojica od zatočenika još su uvijek u zatvoru u Rusiji, dok su drugi izbjegli iz zemlje ili se kriju, tvrdi se u izvješću.

Američka vlada tvrdi da ne izručuje zatvorenike državama od kojih ne dobija jamstva da ih neće mučiti ili zlostavljati.

"Rusko iskustvo pokazuje da 'diplomatska jamstva' ne funkcioniraju", ističe Carroll Bogert, iz HRW-a i pojašnjava "Vlade za koje se zna da su primjenjivale torturu ne mijenjaju iznenada svoje ponašanje zato što američka vlada tvrdi da je od njih izvukla nekakva jamstva".

HRW optužuje i američke vlasti za mučenje zatvorenika u logoru Guantanamo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene