Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN znao još od 2015.

Humanitarni radnici seksualno zlostavljali i Sirijke

Podjela humanitarne pomoći (Arhiva: AFP)
Podjela humanitarne pomoći (Arhiva: AFP)
Otkriveno je još slučajeva zlostavljanja u zamjenu za humanitarnu pomoć. U izvještajima koji su u posjedu BBC-ja navedeno je da je UN-ova agencija UNFPA znala za zlostavljanja još od 2015. godine.

Nakon što su u veljači javno otkriveni izvještaji o zlostavljanjima koja su provodili djelatnici humanitarne organizacije Oxfam na Haitiju, BBC je objavio izvještaje UN-ove agencije o slučajevima njihovih partnera u Siriji koji su seksualno zlostavljali žene u zamjenu za pomoć.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Žene u Siriji seksualno su zlostavljali muškarci koji su dostavljali humanitarnu pomoć u ime UN-a i međunarodnih organizacija, objavio je BBC.

Humanitarni radnici koji su objavili informacije rekli su da su muškarci u Siriji hranu davali za seksualne usluge. Unatoč upozorenjima o zlostavljanjima prije tri godine, novi izvještaj pokazao je da se zlostavljanje i dalje nastavlja na jugu zemlje.

Agencije UN-a i humanitarne udruge tvrde da imaju nultu toleranciju na izrabljivanje te da nisu znali za ove slučajeve koje su provodile partnerske organizacije u regiji.

No pojedini humanitarni radnici rekli su za BBC da su zlostavljanja rasprostranjena te da neke Sirijke čak odbijaju odlaziti u distribucijske centre jer će ljudi misliti da nude seksualne usluge u zamjenu za hranu.

Jedan radnik tvrdi da su humanitarne organizacije zatvarale oči pred ovakvim situacijama jer je suradnja s lokalnim dužnosnicima i trećim stranama bila jedini način da uđu u opasne dijelove Sirije i podijele pomoć.

U procjeni nasilja vezanog uz spol, agencija UN-a UNPF zaključila je da postoji razmjena seksualnih usluga za razne vrste pomoći.

''Postoje svjedočanstva žena ili djevojčica koje se udaju za službenika na kratko vrijeme radi 'seksualnih usluga' kako bi dobivale hranu. Distributeri pomoći traže telefonske brojeve žena i djevojaka, odvoze ih kući kako bi 'uzeli nešto zauzvrat' ili kažu im da nastavljaju primati pomoć u zamjenu 'za posjet njihovoj kući''', navedeno je u izvještaju 2018.

''Žene i djevojke bez pratnje muškarca, kao što su udovice ili razvedene žene, kao i trajno raseljene žene, posebno su ranjive te podložne seksualnom iskorištavanju'', stoji u izvještaju.

Informacije o zlostavljanju pojavile su se prije tri godine. Danielle Spencer, koja je radila za jednu humanitarnu organizaciju, čula je žalbe nekoliko sirijskih žena u kampu u Jordanu 2015. godine.

Žene su joj ispričale kako su ih muškarci iz lokalnih vijeća kao što je Dara'a i Quneitra tražili seksualne usluge u zamjenu za pomoć. ''Uskraćivali su im pomoć koja je bila dostavljena te su ih seksualno zlostavljali'', rekla je Spencer.

''Sjećam se da je jedna žena plakala u sobi te je bila veoma uzrujana zbog  onoga što je upravo bila doživjela. Djevojke i žene moraju biti zaštićene kada pokušavaju primiti pomoć kao što su hrana i osnovne higijenske potrepštine'', dodaje Spencer.

Sve je otišlo toliko daleko da žene nisu mogle ići po humanitarnu pomoć a da ne budu stigmatizirane. ''Pretpostavljalo se da ako idete po pomoć, da ćete zauzvrat morati izvesti seksualnu aktivnost'', kaže.

UN je znao za zlostavljanja, a sada je to otkrio i BBC koji je dobio ekskluzivan uvid u izvještaje s inkriminirajućim svjedočanstvima.

Nekoliko mjeseci kasnije, u lipnju 2015., međunarodna organizacija IRC provela je istraživanje u kojem je sudjelovalo 190 žena i djevojčica u Siriji. Istraživanje je pokazalo da je njih 40 % iskusilo seksualno zlostavljanje kada su došle po humanitarnu pomoć.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene