Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan susret

Hu Jintao dočekan u Bijeloj kući uz počasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski predsjednik Hu Jintao u srijedu je u Bijeloj kući dočekan uz najviše državničke počasti, uoči početka službenih razgovora s predsjednikom Barackom Obamom o američko-kineskim odnosima i glavnim međunarodnim pitanjima kao što su globalni gospodarski oporavak, neširenje nuklearnog oružja, terorizam i klimatske promjene.

Četvorodnevni državni posjet visokog gosta iz Kine, počeo je uz intoniranje himni, počasne plotune i obilazak počasne postrojbe američkih oružanih snaga na južnom travnjaku Bijele kuće, gdje su predsjednika Hua pozdravili i predstavnici brojne kineske zajednice u SAD-u i djeca s američkim i kineskim zastavicama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Paket mogućih sankcija Obama i Hu Jintao razgovarali o novim sankcijama Iranu Slika nije dostupna Družio se sa studentima Obama želi prijateljstvo s Kinom, ali i poštovanje ljudskih prava

Podsjećajući na prvi službeni posjet kineskog predsjednika Denga Xiaopinga Washingtonu u prije tri deseteljeća, koji je označio povijesnu normalizaciju odnosa SAD-a i Kine i postavio temelje daljnje suradnje, Obama je u pozdravnom govoru kazao kako Huov posjet 'može postaviti temelje suradnje za idućih 30 godina'.

On je rekao da u vrijeme kada neki sumnjaju u koristi suradnje SAD-a i Kine, Huov posjet može pokazati da dvije zemlje imaju ogromne uloge u uspjehu one druge, jer su u 'međupovezanom svijetu države poput SAD-a i Kine najprosperitetnije i najsigurnije kada međusobno surađuju'.

'SAD pozdravlja rast Kine kao snažnog, prospritetnog i uspješnog člana zajednice država. Uspjeh Kine donio je ekononske koristi našim ljudima, kao i vašima. Naša suradnja u nizu pitanja pomogla je ojačati stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji i u svijetu', rekao je Obama.

Obama je također dao do znanja da stanje ljudskih prava u Kini neće biti zanemareno u razgovorima s kineskim izaslanstvom, rekavši kako 'povijest pokazuje da su društva skladnija, države uspješnije a svijet pravedniji, kada se poštuju prava i odgovorniti svih država i pojedinaca, uključujući i univerzalna prava svakog ljudskog bića'. SAD i Kina, uz suparništvo na nekim područjima, mogu surađivati u puno drugih područja 'uz međusobno poštovanje i na obostranu korist', rekao je Obama izrazivši dobrodošlicu Hu Jintaou na engleskom i kineskom jeziku.

Kineski predsjednik je kazao kako su u protekle 32 godine od uspostave diplomatskih odnosa, Kina i SAD izgradile 'odnose stareškog značenja i globalnog utjecaja' uz 'plodnu međusobnu suradnju na mnogim područjima, na korist obiju zemalja i doprinos svjetskom miru i razvoju'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene