Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrde da imaju dokaze

HRW: Gadafi koristi kasetne bombe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija za zaštitu ljudskih prava, Human Rights Watch je objavila da ima dokaze da su Gadafijeve snage u Misrati bacale kazetne bombe, što je glasnogovornik libijske vlade Moussa Ibrahim odbacio.

HRW se poziva se na neimenovanog fotoreportera, koji kaže da je tzv. 'zvončiće' vidio tijekom raketiranja Misrate. Gadafi u napadima na pobunjenike navodno koristi i ruski raketni sustav Grad, po mnogima puno smrtonosniji od nezakonitih kasetnih bombi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Grad u velikom problemu' Zrakoplovi libijske vlade uništili spremnike goriva u Misrati Slika nije dostupna Stanje sve teže Iz Misrate evakuirano tisuću ljudi

'Neka dokažu. Ako se kasetne bombe koriste, dokazi ostaju danima, tjednima. U našoj zemlji uskoro se očekuju mnogi predstavnici međunarodne zajednice. Da i jesmo kriminalci, sigurno se u ovom trenutku ne bismo inkriminirali', kazao je Ibrahim.

Sukobi između snaga odanih libijskom vođi Moameru Gadafiju i pobunjenika nastavljeni su u subotu oko grada Misrate na zapadu zemlje i za strateški važnu Adždabiju na istoku zemlje, javljaju agencije. Gadafijeve snage su ispaljivale rakete na položaje pobunjenika na pola puta od Adždabije i Brege, na istoku Libije, pri čemu je poginulo najmanje šest ljudi i 20 je ranjeno, doznaje se od medicinskog izvora. Nekoliko ozlijeđenih ima opekotine.

Gadafijeve snage ispalile su u subotu oko 100 raketa na Misratu, navode predstavnici pobunjenika. Glasnogovornik pobunjenika izjavio je za agenciju Reuters da su Gadafijevi borci ispalili stotinjak raketa na industrijsko područje.

Misrata je jedino veće pobunjeničko uporište na zapadu Libije koje Gadafijeve snage tjednima drže u okruženju. U petak je tamo također ispaljeno 100 projektila. Pobunjenici tvrde da su se Gadafijeve snage probile do središta grada.



Oko strateški važnog grada Adždabija, na istoku zemlje, odzvanjaju eksplozije. Tamo uz pomoć NATO-ovih zračnih napada na Gadafijeve snage napreduju pobunjenici. Pobunjenici su potvrdili da kontroliraju zonu od nekoliko kilometara od Adždabije prema naftnom terminalu Bregi, 80 km zapadnije.

NATO-ovi zrakoplovi su posljednja tri dana intenzivirali operacije kojima oslobađaju put pobunjenicima u napredovanju prema Bregi. Izvori bliski pobunjenicima tvrde da su oni stigli do prilaza tom gradu, prenosi France Presse.

Danima su trajale borbe pobunjenika i snaga odanih Gadafiju za Adždabiju. Pobunjenici su povratili grad u ponedjeljak nakon oštrih borbi u kojima je poginulo najmanje 50 ljudi. (S.D.M./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene