Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slab odaziv na prosvjed

Treći prosvjed učenika za klimu: ''Zahtijevamo proglašenje ekološke krize, vrijeme je da se nešto učini"

Prosvjed učenika za klimu (Dnevnik.hr)
Prosvjed učenika za klimu (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Prosvjed za klimu (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed za klimu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed učenika za klimu (Dnevnik.hr) Prosvjed učenika za klimu (Dnevnik.hr) Prosvjed za klimu (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed za klimu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed za klimu (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed za klimu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +6 Prosvjed za klimu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/11 >>
Tek nekoliko desetaka učenika okupilo se na prosvjedu u Zagrebu u sklopu drugog globalnog pokreta "Petkom za budućnost" kojemu je cilj putem prosvjeda potaknuti političare na rješavanje problema klimatskih promjena. Prosvjed je počeo na Europskom trgu u 14:30, a nakon okupljanja prosvjednici su krenuli prema Tomislavcu.

Tek nekoliko desetaka učenika okupilo se na prosvjedu za klimu. Poručuju kako će blokirati Zeleni val u Zagrebu, ali pod uvjetom da ih se na prosvjedu okupi dovoljan broj.

Pročitajte i ovo Užasne vrućine na Filipinima - 2 zatvoreno 6700 škola na Filipinima Ljudi od vrućine ne mogu disati, temperature idu do 47 stupnjeva: "Idućih dana bit će još gore" Ilustracija, učenici Objavilo ministarstvo Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama

Leonarda Šmigmator, jedna od organizatorica prosvjeda, poručila je kako je vrijeme da se nešto učini za klimu.

Prosvjed učenika za klimu (Dnevnik.hr) Prosvjed za klimu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Naši su zahtjevi da se nešto počne poduzimati i da se proglasi ekološka kriza. Došli smo do trenutka kada je nužno da se nešto popravi. Od vladajućih nismo dobili nikakvu informaciju da su nešto poduzeli, samo nas prosljeđuju na druge instance", kazala je i dodala kako se ipak nadaju da će nešto biti učinjeno. 

Prosvjed učenika za klimu (Dnevnik.hr) Prosvjed za klimu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Prva dva prosvjeda održana su u ožujku u više hrvatskih gradova, a podržalo ih je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i hrvatski znanstvenici.

U Zagrebu i Splitu na prosvjede se odazvalo ukupno više od dvije tisuće učenika, a prosvjedovali su i učenici u Osijeku, Križevcima, Varaždinu, Puli i na Visu.

 

 Svjesni da će učenici koji se žele priključiti prosvjedu morati izostati s nastave, organizatori su poslali molbu ravnateljima da tim učenicima opravdaju izostanak od dva ili tri školska sata i tako podrže prosvjed.

"Poštujemo činjenicu da je škola na prvom mjestu, stoga naši prosvjedi nisu svaki petak, no zaista bismo željeli da ovaj posljednji prosvjed bude brojan, glasan i da pobudi pažnju svih onih koji imaju utjecaj i koji mogu nešto učiniti, da aktivno počnu djelovati u smjeru zaustavljanja klimatskih promjena! Radi se o svima nama, o našoj budućnosti i želimo utjecati na to da ona bude u zdravom i sretnom svijetu", poručila je u ime organizacijskog tima Laura Skala.

Inicijativa mladih krajem ožujka Vladi i Saboru uručila je klimatske zahtjeve kojima traže smanjenje emisija stakleničkih plinova za minimalno 60 posto do 2030. godine, obustavu svih fosilnih projekata u razvitku (uključujući i LNG terminal na Krku), ulaganje u razvoj obnovljivih izvora energije, zabranu proizvodnje i prodaje plastične ambalaže, osuvremenjivanje postrojenja za zbrinjavanje otpada te uvođenje edukacije o antropogenim klimatskim promjenama u nastavni program.

Ako se vlasti ogluše na zahtjeve, istaknuli su iz inicijative, prosvjedi će se nastaviti, a osim hrvatskih učenika, u petak će prosvjedovati i mladi iz cijeloga svijeta.

  Aktualno Za posao i slobodno vrijeme: 15 haljina koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću Haljine koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću - 1 Haljine koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću - 1 Foto: Internetska stranica proizvođača Haljine koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću - 6 Haljine koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću - 6 Foto: Internetska stranica proizvođača Haljine koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću - 9 Haljine koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću - 9 Foto: Internetska stranica proizvođača Haljine koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću - 12 Haljine koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću - 12 Foto: Internetska stranica proizvođača Haljine koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću - 15 Haljine koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću - 15 Foto: Internetska stranica proizvođača +10 Haljine koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću - 14 Moda & ljepota Za posao i slobodno vrijeme: 15 haljina koje laskaju figuri, a nigdje ne stišću 1/16 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene