Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednici pet političkih stranaka iz BiH s hrvatskim predznakom postigli su dogovor o načelima koja će zastupati tijekom predstojećih razgovora o ustavnim promjenama u toj zemlji.


U narednim danima uslijedit će i formalno potpisivanje dokumenta u kojemu će ta načela biti pobrojana, potvrdio je predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić.

Vezani članci Potres, Ilustracija Potres od 3,3 po Richteru probudio stanovnike BiH u tri ujutro: "Glasan zvuk prije trešnje. Nisam bio siguran je li eksplozija ili potres" Gordana Tadić Državna tužiteljica BiH: "Znam da me godinama nezakonito prate i nadziru. Nije mi to ništa novo"

U izjavi koju u nedjelju prenosi sarajevsko "Oslobođenje" Ljubić navodi kako je dogovoreno da treba napustiti postojeći dvoentitetski ustroj BiH a umjesto toga uspostaviti nove teritorijalno-administrativne jedinice i to na etničkim, zemljopisnim, povijesnim i gospodarskim načelima.

"Oslobođenje" tvrdi kako je načelno dogovoreno da se ne bi trebalo ići "ispod tri jedinice" koje bi predstavljale srednju razinu vlasti.

Predsjednici HDZ BiH, Hrvatske stranke prava Đapić-Jurišić, Hrvatske seljačke stranke (HSS BiH) te predstavnik Narodne stranke "Radom za boljitak" koji su se tajno sastali u petak u Širokom Brijegu također su se dogovorili da će tražiti ustroj BiH kao decentralizirane države s tri razine vlasti.

Istodobno žele da proces ustavnih reformi bude okončan do završetka mandata sadašnjeg Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

"U ovom trenutku ne treba eksplicitno detaljizirati sadržaj načela no vjerujem kako bi se oko njih mogle dogovoriti sve političke opcije u BiH", kazao je Ljubić.

Kada ga potpišu, dokument predstavnika hrvatskih političkih stranaka u BiH služit će kao potvrda postojanja njihova punog konsenzusa oko ustavnih rješenja prihvatljivih za Hrvate a istodobno će služiti kao osnova za pokušaj postizanja dogovora s predstavnicima ostalih naroda, pojasnio je Ljubić planove hrvatskih političara u BiH.

Dvije najjače stranke s hrvatskim predznakom - HDZ BiH i HDZ 1990. potpuno se se razišle oko pitanja ustavnih promjena tijekom rasprave o paketu ponuđenom uz posredovanje američke administracije u travnju 2006. godine.

Taj prijedlog ustavnih promjena HDZ 1990. srušio je u Parlamentu BiH u savezništvu sa Strankom za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića.

Ovotjedni sastanak u Širokom Brijegu po prvi puta je nakon tog sukoba okupio najutjecajnije hrvatske političare u BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ranije je otvoreno iznio prijedlog o uspostavi četiri teritorijalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta pri čemu bi jedan bio Sarajevo uređeno kao distrikt.