Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatske stranke za ustroj 4 regije u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici šest hrvatskih stranaka u BiH na sastanku u Mostaru složili su se da u pregovorima o ustavnim promjenama u BiH hrvatski pregovarači zahtijevaju preustroj zemlje u četiri regije odnosno federalne jedinice, izvijestili su sudionici mostarskog sastanka.

'Mislimo da je prijedlog o preustroju u četiri federalne jedinice
racionalan', izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je bio i domaćin sastanka.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić prvim letom tvrtke Air Serbia stigao iz Beograda u Mostar - 2 Stigao prvi putnik VIDEO Pogledajte srdačne pozdrave Vučića i Čovića, zagrljajem obilježili važan trenutak Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV

Prema Čovićevim riječima, svaka od četiriju federalnih jedinica imala bi zakonodavnu, izvršnu i pravosudnu vlast.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, te predstavnici četiriju
preostalih stranaka: Hrvatske stranke prava BiH (Đapić-Jurišić), Hrvatske kršćanske demokratske unije BiH (HKDU BiH), Narodne stranke Radom za boljitak i novoutemeljene Hrvatske seljačke stranke BiH - Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) nastale ujedinjavanjem istoimenih stranaka, izjavili su da podržavaju ustavne promjene koje uvode preustroj BiH u četiri regije.

Ovo je prvi put nakon proteklog rata da su se vodeće hrvatske
stranke u BiH složile o zajedničkom prijedlogu ustavnih promjena u toj zemlji.

Na sastanku u Mostaru čelnici šest hrvatskih stranaka također su se suglasili da se u reformi Radiotelevizijskog servisa u
BiH zahtijeva uspostava televizije na hrvatskom jeziku, potvrdili su sudionici sastanka. Reforma RTV servisa u BiH jedan je od uvjeta koji BiH mora ispuniti da bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

'Učinit ćemo sve da ne blokiramo proces pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, ali jednako tako mora se zadovoljiti legitimna težnja hrvatskog naroda za uspostavom televizije na hrvatskom jeziku', rekao je Božo Ljubić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene