Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''zlonamjerne revizije''

Hrvatske stranke u BiH: "Ovaj sramotan zahtjev nema nikakvo uporište, osobito ne za procesuiranje bilo koga u kontekstu akcije Bljesak"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski narodni sabor BiH objavio je u nedjelju da pravosudne institucije BiH nemaju nikakvo uporište za "sramotni zahtjev" da Hrvatska procesuira ratne zapovjednike zbog navodnih zločina u operaciji Bljesak 1995. godine.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u Zagrebu potvrdilo je da je primilo dokument kojim se od Hrvatske traži da preuzme progon 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za ratne zločine u Bljesku.

U toj vojno-policijskoj akciji u svibnju 1995. hrvatske su snage oslobodile zapadnu Slavoniju koju su četiri godine držali pobunjeni lokalni Srbi.

Na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac, kako je doznao Dnevnik Nove TV.

"Ovaj sramotan zahtjev nema svoje nikakvo uporište, osobito ne za procesuiranje bilo koga u kontekstu akcije Bljesak kojim je oslobođen prostor Hrvatske. Riječ je o klasičnom pokušaju zloupotreba institucija BiH", priopćio je HNS-a BiH.

Ta organizacija koja okuplja hrvatske stranke u susjednoj zemlji smatra da se kroz pravosudne institucije BiH želi kriminalizirati Hrvatsku vojsku, ali i Hrvatsko vijeće obrane, vojsku bosanskohercegovačkih Hrvata u ratu u BiH od 1992. do 1995.

HNS BiH ističe da zahtjev stiže u vrijeme kada bi se posebno u Sarajevu trebala slaviti Oluja jer je na prostoru Bihaća spriječen masakr i stradanje poput onoga u Srebrenici.

"Hrvatski narodni sabor BiH odbija bilo kakve pokušaje manipulacije povijesnih činjenica u političke svrhe, zlonamjerne revizije časne uloge HV-a i HVO-a i bilo kakve daljnje jalove pokušaje političkih progona", ističe ta politička skupina i traži od pravosuđa da umjesto "manipulacija" posveti razotkrivanju nerazriješenih zločina nad Hrvatima u BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon milanovićevih izjava Dnevnik Nove TV doznaje: Ministarstvu vanjskih poslova stigla zamolnica iz BiH za suradnjom protiv više hrvatskih ratnih zapovjednika

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi zakon Stroge sankcije urodile plodom: Zbog strogog zakona manje negiranja zločina iz proteklog rata u BiH

Ministarstvo pravosuđa i uprave najavilo je da će predmete proslijediti državnom odvjetništvu koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je rekao da se radi o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene