Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada RH danas je odobrila korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane kao pomoć u gašenju požara u Portugalu, do 4. rujna 2013. godine.


Kako je priopćeno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, Vlada RH je na telefonskoj sjednici 'donijela Odluku o uporabi Oružanih snaga RH u pružanju humanitarne pomoći. Odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH, radi pružanja pomoći u gašenju požara Portugalskoj Republici' te se 'odobrava korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane do 4. rujna 2013. godine'.

Odluku je donesena na temelju Zakona o Vladi RH i Zakona o obrani, uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske.

Vezani članci Vatrogasac gasi požar (Foto/Arhiva: Ivo Cagalj/PIXSELL) Tri groma izazvala tri požara: Jedan ugasila kiša, drugi pod kontrolu stavili vatrogasci, još se bore s trećim na teško pristupačnom području Kanader ispušta vodu (Foto: Dnevnik.hr) Zračne snage u akciji: Lokaliziran požar kod Podgore

>> Portugal: Požare gasi više od 1.000 vatrogasaca, poginula vatrogaskinja

U velikim šumskim požarima koji već nekoliko dana bukte u Portugalu do sada je poginulo pet osoba. Požare gase više od 1400 vatrogasaca, kojima su u pomoć uskočile i kolege iz Španjolske. Vatra je progutala nekoliko tisuća hektara šume. Najveći požar trenutno je na planinskom lancu Caramulo u središtu zemlje. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook