Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbijanski ministar

'Hrvatska paradom vrijeđa protjerane Srbe i obitelji stradalih u Oluji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić ocijenio je da vojna parada koju Hrvatska organizira u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja vrijeđa protjerane Srbe i obitelji stradalih tijekom Oluje, te da ona nije potrebna naprednoj Europi jer ne pridonosi pomirbi u regiji, objavio je u četvrtak beogradski tisak.

"Najavom da će organizirati vojnu paradu, Hrvatska duboko vrijeđa više od 200.000 protjeranih Srba u akciji Oluja, a poglavito obitelji oko 2000 ubijenih i prognanih u tom najvećem etničkom čišćenju poslije Drugog svjetskog rata", izjavio je ministar Gašić za beogradski list Blic.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Xi Jinping u Pekingu 2019. godine Zadnje pripreme Kineski predsjednik stiže u Beograd, objavljeni detalji: Srpski MiG-ovi dočekat će Xija Poplave u Brazilu - 4 više od 70 nestalih Strašne posljedice oluje: Obilne kiše ubile su gotovo 60 ljudi

U povodu najave da će na 20. obljetnicu Oluje, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, u Zagrebu biti organizirana parada, Gašić je istaknuo kako u "naprednoj Europi takva parada nije potrebna, jer je uperena protiv pomirbe i izgradnje povjerenja u regiji i protiv je ideje o jedinstvenoj Europi koju hoće dijeliti i narodi s ovih prostora".

'Blago vama kad se ponosite demonstracijama ispred jama, da li u njih nije stavljeno dovoljno Srba'

Komentirajući poziv na sudjelovanje u paradi zemljama članicama NATO, srbijanski ministar obrane drži da to treba, prije svega, "gledati iz novije perspektive koju je donijelo svrstavanje povodom ukrajinske krize".

"Vjerujem da će taj razlog prevladati u odluci pojedinih vojski da nazoče paradi, što ne znači da će njihovo gledanje na zločin počinjen nad Srbima u Hrvatskoj 1995. godine biti isto. Sigurno je da onima koji žele dobro i Europi i svijetu nije mjesto na paradi koja slavi jedan zločin, ali svjesni smo i činjenice da zaoštravanja odnosa na relaciji Istok - Zapad uvjetuju i odluke prilagođene ovoj novoj i drugačijoj situaciji", rekao je Gašić, član vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). (Hina).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene