Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izjavilo je, reagirajući na članak objavljen u The New York Timesu, da Hrvatska ni pod kojim uvjetima neće slati vojsku u BiH ocijenivši tekst u tom uglednom američkom dnevnom listu 'vrlo površnim'.


'Hrvatska se ni pod kojim okolnostima neće odlučiti za slanje vojske u BiH', izjavio je glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun. 'Članak u kojem se to spominje toliko je površan da ga nije vrijedno komentirati', dodao je Dragun. The New York Times objavio je u petak opširan tekst o 'krhkom' miru u BiH i željama bosanskih Srba da proglase neovisnost Republike Srpske (RS). List prenosi izjavu Srećka Latala iz Balkanske istraživačke mreže da će, ako RS proglasi neovisnost, Hrvatska odgovoriti slanjem vojnika u BiH, a da će Bošnjaci posegnuti za oružjem.

Vezani članci Kolona kamiona (Foto: Arhiva/Ivica Galovic/PIXSELL) Vozačima kamiona iz BiH laknulo: Postignut dogovor s Hrvatskom, kamioni mogu nesmetano prelaziti granicu Slika nije dostupna MVPEI osuđuje napad na Hrvate povratnike u BiH

>> 'Nema više JNA, Srbija neće ratovati za Republiku Srpsku!'

Dragun je istaknuo da Hrvatska podupire suverenitet i teritorijalnu cjelovitost BiH s tri jednakopravna konstitutivna naroda, kao i reforme temeljene na zajedničkim naporima političkih snaga u BiH i međunarodne zajednice koje dovode do funkcionalnog ustroja države. U MVPEI-u smatraju da će pregovori o budućem ustroju BiH, ako se ključni politički čimbenici budu uvažavali u atmosferi dijaloga, sigurno dovesti do prihvatljivog rješenja za sva tri konstitutivna naroda i sve političke opcije.

>> 'Odcijepi li se RS, Hrvatska će vojno intervenirati'

Hrvatska će poštivati daj dogovor i priželjkuje da izmjene ustava zajamče tamošnjim Hrvatima ravnopravan status, učinkovitu zaštitu vitalnih nacionalnih interesa te ravnopravno sudjelovanje u svim razinama vlasti, rekao je Dragun. U razgovoru za Jutarnji list od subote, premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da se u pregovorima o ustavnim promjenama zalaže za pravo RS-a na samoopredjeljenje do odcjepljenja, jer je to demokratsko dostignuće federalnih i složenih država.

On ipak drži da se odcjepljenje ne bi moglo proglasiti jednostrano, nego tako da se postigne dogovor o disoluciji unutar BiH. Opovrgnuo je navode da se RS naoružava i istaknuo da ima puno povjerenje u NATO-o koji bi svojom intervencijom vrlo brzo lokalizirao moguću eskalaciju nasilja u BiH.