Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za HNV

Hrvatska manjina u Srbiji u nedjelju bira novo vodstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju se u Beogradu održavaju izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), krovno tijelo hrvatske manjine u Srbiji sastavljeno od 29 članova, koje ih zastupa u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe jezika.

Vodstvo Hrvata u Srbiji birat će se na posrednim, takozvanim izborničkim izborima, na kojima će pravo glasa imati izbornici – pripadnici hrvatske manjine koji su prikupili 60 sudski ovjerenih potpisa potpore svojih sunarodnjaka.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

Srbijansko izborno povjerenstvo utvrdilo kako su status izbornika stekla 132 pripadnika hrvatske zajednice, koji će na izborničkoj skupštini u nedjelju s početkom u 12 sati, u zgradi srbijanskog parlamenta, odlučivati o novome sazivu HNV-a.

Za prevlast u krovnome tijelu hrvatske manjine u Srbiji borit će se dvije izborne liste.

Jednu predvodi dosadašnji predsjednik HNV-a, odvjetnik Slaven Bačić čija lista ima potporu jedine parlamentarne stranke ove zajednice, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kao i desetak hrvatskih udruga te drugih viđenijih Hrvata u Srbiji.

Nositelj druge liste je doktor radiologije Tomislav Stantić, novo lice u hrvatskoj zajednici, koji je javnosti poznat kao dužnosnik stranke G17 plus, predsjednika Mlađana Dinkića. Njega također podupire nekoliko hrvatskih udruga i katoličkih svećenika.

Slaven Bačić je u izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini rekao kako očekuje uvjerljivu pobjedu i nastavak dosadašnje politike HNV-a, no da sjenu na nju može baciti izborni proces koji je na ivici zakonitosti.

"Ono što ozbiljno zabrinjava jesu prijetnje i ucjene kojima su izloženi izbornici s naše izborne liste. Zbog posljednjih, ali i ranijih prijetnji neki su pripadnici hrvatske manjine odustali od angažmana na izborima i u zajednici", izjavio je Slaven Bačić.

On je dodao kako iza takvih postupaka stoji jedan izbornik s druge hrvatske izborne liste, no nije ga želio imenovati dok se ne završe izbori.

Bačić je rekao i kako regularnost izbora može ugroziti propust državnog izbornog povjerenstva koje nije na vrijeme objavilo dokumente za prijavu promatrača izbora.

"To praktički znači da na izborničkoj skupštini na kojoj se odlučuje o novome sazivu HNV-a neće biti promatrača. Smatram da je time ugrožena regularnost izbora", zaključio je Bačić.

Primjedbe na izborni proces ima i Tomislav Stantić, koji kaže kako protivnički izborni stožer vodi kampanju preuzimanja izbornika, no da to neće dati rezultate.

"Za hrvatsku zajednicu idu bolji dani, jer će HNV izgledati bitno drukčije nego do sada. Uvijek je dobro uključiti nove ljude s novim idejama, i to je dobra vijest za cijelu hrvatsku zajednicu", poručio je Stantić.

Neslužbene procjene govore kako od 132 izbornika, njih 92 podupire listu Slavena Bačića, a preostalih 40 Tomislava Stantića.

HNV se bira svake četiri godine i ono može presudno utjecati na ostvarivanje manjinskih prava hrvatske manjine u Srbiji.

Funkcioniranje vijeća se financira iz srbijanskog i vojvođanskog proračuna, pa u ovome tijelu rade četiri stalno uposlene osobe, dok se većina dužnosti ostalih članova vijeća i radnih tijela honoriraju.

U nedjelju se biraju vodstva i svih ostalih nacionalnih manjina u Srbiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene