Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski indeks mira

Popis NAJSIGURNIJIH ZEMALJA na svijetu - evo gdje je Hrvatska!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje je pokazalo kako je intenzitet unutarnjih sukoba porastao u posljednjih nekoliko godina, ali je netrepeljivost na međunarodnoj radini smanjena. U 110 država indeks mira pokazao je smanjenje sigurnosti.

Ove godine Hrvatska je prema Svjetskom indeksu mira (GPI) na 28. mjestu, prenosi The Guardian. To je za sedam mjesta više u odnosu na prošlu godinu što Hrvatsku karakterizira kao sigurniju i mirniju zemlju.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Slika nije dostupna povoljna situacija Dobre vijesti za Hrvatsku: ECDC objavio novu koronakartu Europe

Svjetski indeks mira (GPI) za 2013. pao je za 5 posto. Pokazatelj je mnogih promjena u svijetu, ponajviše izazvanih konfliktom u Siriji koja i jest doživjela najradikalniju promjenu od 2008. godine. 

Intezitet unutarnjih sukoba porastao

Istraživanje od 2007. godine provodi Institut za ekonomiju i mir (IEP) iz Australije. Sigurnost se mjeri indikatorima kao što su sigurnost u društvu, razina sukoba i stupanj vojne aktivnosti mjeri u 162 zemlje.

Istraživanje je pokazalo kako je intenzitet unutarnjih sukoba porastao u posljednjih nekoliko godina, ali je netrpeljivost na međunarodnoj radini smanjena. U 110 država indeks mira pokazao je smanjenje sigurnosti, a povećanje u njih samo 48, među kojima je i Hrvatska.

Slovenci na 13. mjestu

Europa je kao najsigurniji kontinent okupila sedam od deset najsigurnijih država na svijetu. To su: Island, Danska, Austrija, Švicarska, Finska, Švedska i Belgija. Međutim među 'deset najboljih' nalaze se i Novi Zeland i Kanada.

Slovenci su ove godine na 13. mjestu, dok Srbija i BiH zauzimaju 64. i 65. mjesto.

>> Pokolj u Afganistanu: U samoubilačkom napadu ubijeno devetero djece

Zadnji i najnesigurniji je Afganistan, međutim zanimljiv je podatak kako je rat protiv droge u Meksiku odnio dvostruko više života u odnosu na sukobe u Afganistanu i Iraku.
Procjenjuje se da trošak sukoba u 2012. godini iznosi 9.46 trilijuna dolara što iznosi 11 posto svjetskog BDP-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene