Granični prijelaz Bregana, ilustracija (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Granični prijelaz Bregana, ilustracija (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Sama odluka o ulasku u Schengen ovisi o Vijeću EU, odnosno jednoglasnoj potpori država članica.


Hrvatska bi 16. listopada trebala dobiti zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengensku zonu. Po upućenim izvorima, ta je odluka predviđena za usvajanje na kolegiju europskih povjerenika upravo tog datuma, jednoj od posljednjih sjednica na kojoj se donose odluke prije smjene na čelu Komisije.

Vezani članci Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica ponovila da podržava Tursku u EU: "Ako pustite migrante, prve žrtve bit će vaši susjedi na Balkanu" Pokušao se zapaliti ispred zgrade Europske komisije (Foto: AFP) - 2 Iz MVEP-a objavili: Muškarac koji se pokušao zapaliti ispred sjedišta Europske komisije nije hrvatski državljanin

Izvjestitelj bi trebao biti Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Junckerove Komisije i budući izvršni potpredsjednik u timu Ursule von der Leyen, koja preuzima dužnost 1. studenog, piše Večernji list.

Nacrt Komisijine odluke već je napisan i pozitivan je za Hrvatsku, što znači da će do kraja mandata Jeana-Claudea Junckera Hrvatska proći tehničku evaluaciju i dobiti preporuku Komisije za ulazak u Schengensku zonu, nakon čega sama odluka o ulasku ovisi o Vijeću EU, odnosno jednoglasnoj potpori država članica.