Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatu (38) koji je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog nasilja u obitelji, sud je naredio da napusti Švicarsku na minimalno pet godina. To je prvi takav slučaj zabilježen u Švicarskoj.


Nakon 17 godina života u Švicarskoj, četvero djece školske dobi i dva braka, 38-godišnjem Hrvatu prijeti izgon iz Švicarske zbog nasilja u obitelji. Okružni sud u Dietikonu prvi je u Švicarskoj donio presudu protjerivanja stranca s dozvolom boravka u toj zemlji, zbog počinjenog kaznenog djela nasilja u obitelji.

Vezani članci Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Prije 21 godinu ubio je tri žene i mirno išetao iz zgrade suda. Plenković: "Taj je zločin trajna obveza, nasilje je neprihvatljivo" Slika nije dostupna Ruski Vrhovni sud razmotrit će dvije presude protiv Hodorkovskog

U Švicarskoj je naime od 1. listopada 2016. godine sudovima dozvoljeno,odnosno to im je čak i dužnost, iz zemlje protjerati strance osuđene za zločin. Odredba se provodi upravo od tog datuma, a njezina prva žrtva, upravo je spomenuti 38-godišnji Hrvat.

Dotični je Hrvat 15. listopada 2016. godine ušao u žestoku svađu s bivšom suprugom, zgrabio joj mobitel i bacio ga, vrijeđao je i prijetio joj smrću. Njegova bivša supruga u strahu se zatvorila u toalet sve do dolaska policije, koja je 38-godišnjeg Hrvata privela.

Sud ga je proglasio krivim i osudio ga na bezuvjetnu kaznu od pet i pol mjeseci zatvora, zbog višestrukih napda, lakšeg fizičkog napada, prijetnji i prisilnog nagovora. Tužiteljstvo je od suda zatražilo progon iz zemlje, što je sud u konačnici i prihvatio, prenosi tagesanzeiger.ch.

Isti portal piše kako je ta presuda zapanjujuća, jer zapravo za nju ne postoji striktna obaveza. isto tako, pišu da dotični Hrvat nikad nije koristio socijalnu pomoć tijekom boravka u Švicarskoj te kao što je već spomenuto,tamo boravi već 17 godina i iza sebe ima dva braka i četvero djece školske dobi.

Godišnja boravišna dozvola mu u međuvremenu nije produžena, tako da je on trenutno samo turist u Švicarskoj. Ukupno ima šest prekršajnih ili kaznenih djela, pet od kojih su zapravo prometni prekršaji, no sve to sud mu je uzeo kao olakotnu okolnost, iako nije riječ o opasnim kaznenim djelima.

Sud je zaključio kako je njegova reintegracija u domovinu moguća, jer redovito posjećuje Hrvatsku i tamo ima rodbinu.

Njegov odvjetnik najavio je žalbu vrhovnom sudu Švicarske.