Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsolutna većina

Horst Koehler ponovno izabran za njemačkog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda i dosadašnji njemački predsjednik Horst Koehler, ponovno je izabran za predsjednika države u predstojećem petogodišnjem mandatu, prenijeli su mediji.

Koehler (66), kojega podupiru Kršćansko-demokratska unija kancelarke Angele Merkel i njihovi konzervativni saveznici, u ključnom je testu stranačke discipline prije rujanskih parlamentarnih izbora dobio apsolutnu većinu u prvome krugu glasanja sa 613 glasova, od prisutnih 1.223 zastupnika.
Savezna skupština u ovome sazivu ima 1.224 zastupnika tako da je 613 glasova bila nužna većina da bi izbore osvojio već u prvom krugu.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

U skladu s ustavom iz 1949. Njemačka bira predsjednika u Saveznoj skupštini, ustavnom tijelu koje čine zastupnici Bundestaga, donjeg doma parlamenta, i predstavnici njemačkih saveznih zemalja, koja se sastaje jedanput u pet godina, zbog izbora predsjednika. Pola skupštine čini 620 članova parlamenta, a pola izaslanici iz 16 saveznih zemalja.

Koehlerova protukandidatkinja je, kao i prije pet godina bila Gesine Schwan, političarka iz Socijaldemokratske stranke i predsjednica Europskog sveučilišta Viadrina u Frankfurtu na Odri.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene