Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sloveniji je svoju zajednicu registrirao prvi homoseksualni par. Zakon o registraciji na snagu je stupio u srpnju i istospolni parovi njime su dobili veće prava, no to im nije dovoljno. Žele biti izjednačeni s heteroseksualnim parovima.


Mitja Blažič i Niki Kern iz Ljubljane prvi su javno registrirani homoseksualni par u Sloveniji, a svoju su vezu u utorak zakonski uredili na općini u nazočnosti matičara, prema zakonu o istospolnim zajednicama koji je usvojen lani u parlamentu i počeo se primjenjivati sa 23. lipnja ove godine.

Prema pisanju slovenskih medija, prije Mitje i Nikija svoju je vezu registrirao još jedan istospolni par, ali se za to nije doznalo jer su tražili anonimnost.

U ovom se slučaju radilo o paru koji nastupa javno jer su i aktivisti za prava homoseksualaca. Mitja je poslije ceremonije izjavio i da je obred ponižavajući i da je sve skupa bilo grozno.

Prema njegovu mišljenju i stajalištu udruga za prava osoba istospolne orijentacije, zakon koji je prihvatio parlament na prijedlog vlade desnog centra nije odgovarajući jer homoseksualni parovi nisu dobili prava koja pripadaju heteroseksualnim parovima nakon vjenčanja, a sam obred je neodređen i bez svečanog pristupa koji je zajamčen pri sklapanju bračne zajednice i prije nalikuje "registraciji automobila", rekao je Mitja.