Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Homeini je razmišljao o zabrani slogana 'Smrt Americi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki iranski dužnosnik i bivši predsjednik Akbar Hashemi Rafsanjani tvrdi u novom svesku svojih memoara da je utemeljitelj Islamske Republike ajatolah Homeini razmišljao o zabrani isticanja slogana "Smrt Americi".

Glasnogovornik ultrakonzervativnog tabora pobija tu tvrdnju i poziva Rafsanjanija da "promijeni ponašanje".

Pročitajte i ovo Migranti u SAD-u - 4 Kriza se nastavlja Kroz Meksiko se prema SAD-u kreće karavana migranata: Na granice stiže i konvoj Trumpovih pristaša Ilustracija Sukob Teksasa i Bidena "Božja vojska" krenula prema granici: Kriza na granici odjekuje SAD-om, čeka se Bidenov potez

U tom petom svesku svog "dnevnika", sadašnji predsjednik Arbitražnog vijeća kaže da je 1984., dok je bio predsjednik parlamenta, k njemu došao jedan zastupnik i zatražio da se "zabrane slogani 'smrt Americi' i 'smrt Sovjetskom Savezu'".

- Rekao sam mu: donijeta je načelna odluka koju je imam Homeini odobrio, samo čekamo pravi trenutak, piše Rafsanjani.

Iran je tada bio u jeku rata s Irakom (1980-1989.), a SAD je navodno podupirao režim Saddama Husseina u tom sukobu.

Washington koji je diplomatske veze s Teheranom prekinuo 1980. nakon otmice svojih diplomata u iranskoj prijestolnici, od tada je zakleti neprijatelj Islamske Republike.

Rafsanjani u svojim sjećanjima opisuje svoj životni put koji je počeo kao aktivist za vladavine Šaha sve do dolaska na dužnost predsjednika Islamske Republike koju je obnašao od 1989. do 1997.

Rafsanjani slovi za pragmatičnog konzervativca i u oporbi je
ultrakonzervativcima koji podupiru predsjednika Mahmouda Ahmadinejada koji ga je pobijedio na predsjedničkim izborima 2005.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene