Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Holbrooke: BiH se neće raspasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina neće se raspasti unatoč problemima koje sada ima, no međunarodna zajednica morala bi biti agresivnija u nastojanjima da riješi trenutačnu krizu u toj zemlji, ocijenio je bivši američki diplomat i tvorac Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke.

U intervjuu koji je u četvrtak objavio 'Dnevni avaz' Holbrooke je rekao kako ne vjeruje da predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik doista želi ili može provesti referendum o neovisnosti tog entiteta.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

'Prema Daytonu u koji se Dodik stalno kune ne postoji pravo entiteta na odcjepljenje', rekao je bivši američki diplomat istaknuvši kako bi u slučaju takvog kršenja mirovnog sporazuma međunarodna zajednica bez dvojbe reagirala.

Dodik i Silajdžić trebaju postići neki dogovor o međusobnom razumijevanju umjesto da se stalno prepucavaju Holbrooke je također kazao kako predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić jest njegov prijatelj, no istaknuo je kako su nerealni njegovi zahtjevi za 'revolucionarnim' promjenama Daytonskog sporazuma. 

>> Lajčak: BiH se ne može mirno raspasti

>> Ashdown: BiH prijeti raspad

>> 'Nema opasnosti od raspada BiH'

'Dodik i Silajdžić trebaju postići neki dogovor o međusobnom razumijevanju umjesto da se stalno prepucavaju', drži Holbrooke.

Komentirajući odnos međunarodne zajednice prema BiH, rekao je kako na žalost nema dovoljno angažiranja, što se vidi i kroz slabu potporu koju za svoje djelovanje dobiva visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Samom Lajčaku preporučio je pak agresivniji način djelovanja, sličan onome kakvo je prakticirao Paddy Ashdown dok je bio na dužnosti u BiH namećući zakone i smjenjujući izabrane dužnosnike.

Holbrooke je još jednom odbacio tvrdnje Radovana Karadžića kako mu je bilo zajamčeno da neće biti uhićen, a također je potvrdio kako "bi volio" biti angažiran u novoj američkoj administraciji pobijedi li Barack Obama na predsjedničkim izborima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene