Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pomrčina Sunca mogla bi u budućnosti izazivati sve više poteškoća kod opskrbe energijom.


Pomrčina Sunca, kakvu smo vidjeli u petak, najveća u posljednjih 16 godina, pred sve koji koriste sunčevu energiju postavila je nove izazove.

Naime, samo mala promjena u količini sunčeve svjetlosti tijekom pomračine može imati velik utjecaj na količinu energije koju proizvode solarni ili fotonaponski pa može doći do poteškoća u opskrbi strujom.

Vezani članci Slika nije dostupna Stiže pomrčina sunca u SAD-u za čije se pripreme troše milijuni Slika nije dostupna REVOLUCIONARNO Francuska otvorila prvu solarnu cestu na svijetuPrimjerice, 1999. godine, za vrijeme posljednje sunčeve eklipse, samo se 0,1 posto energije proizvodilo od sunčeve svjetlosti. Danas je situacija drugačija - čak 10,5 posto zelene energije u Europi dolazi preko sunčevih kolektora. Proizvodnje solarne energije sasvim sigurno bit će sve više, a pomračina ovakve jačine Zemlju očekuje za 19 godina.

VIDEO Zemlja u kojoj je bila totalna pomrčina Sunca: Ovo je snimljeno jutros u 09:40h

Prošlog mjeseca su iz European Network of Transmission System Operators for Electricity, organizacije koja se brine da se struja ravnomjerno distribuira diljem Europe, poručili da su spremni za izazove koje pred njih stavlja pomračina Sunca, pa i ovakve jačine kakva je bila u petak, piše Independent.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook