Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Millennialsi

SVI IH ŽELE NA SVOJOJ STRANI 75 milijuna pripadnika generacije Y

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Utrka za Bijelu kuću u punom je jeku. Dok Hillary Clinton u anketama odmiče Donaldu Trumpu, oboje se posebno trude doprijeti do mlađih glasača, točnije takozvanih Millennialsa ili generacije Y. Ima ih oko 75 milijuna, što ih čini najbrojnijom živućom generacijom u SAD-u, pa će njihovi glasovi u izborima biti odlučujući.

Mladi su, obrazovani, mnogi već i roditelji i nimalo ravnodušni oko budućnosti svoje zemlje. Generacija Y itekako je brojna, a neki će ove godine prvi put glasovati, kao Briana Lawrence iz Sjeverne Caroline.

Pročitajte i ovo Donald Trump sve je bliže republikanskoj nominaciji za predsjednika SAD-a Uskoro revanš s Bidenom? Trump sve bliže predsjedničkoj nominaciji: Upisao je još jednu pobjedu Donald Trump Još jedna u nizu Trump osuđen na višemilijunsku kaznu: Lažirao vrijednost svojih tvrtki

'Predsjednički izbori su pomalo zastrašujući, no također sam jako uzbuđena zbog svega, tako da je tu puno emocija', kaže ova 21-godišnja pristaša H. Clinton iz Sj. Caroline.

Njezina generacija poznata je i kao Millennialsi. Rođeni su u razdoblju od ranih 80-ih do sredine 90-ih. Mlađi pripadnici i ne pamte vrijeme bez straha od terorizma i ekonomske krize.

'Millennialse se opisivalo kao ravnodušne, ali oni to nipošto nisu. Mislim da možete vidjeti po ovoj izbornoj godini da vrlo dobro razumiju politički svijet', objašnjava Diana Downard, 26 godina, Colorado.

Hillary Clinton i Donald Trump svjesni su koliko su važni glasovi te najbrojnije generacije. 18-godišnjem afroamerikancu Brianu Tilletu čak se i dopadaju Trumpovi stavovi o gospodarstvu, no milijarderova isključivost itekako ga odbija. Iako je pomalo neodlučan, glasovat će za Clinton i ne smatra da su izbori besmisleni.

'Za mene osobno to znači puno jer činim razliku u svojem životu i u zemlji. Zato je moj glas važan', kaže Brian Tillet, 18-godišnji pristaša H. Clinton iz Nevade

26-godišnji Trip Nistico, Trumpov je pristaša. Smatra da ne treba ograničavati kontrole vatrenog oružja i želi više prostora za mlade konzervativce.

'Vidio sam da se mnoge konzervativne govornike isključuje, pogotovo na sveučilišnim kampusima, zbog opasnosti od političkog nasilja', kaže Trip Nistico, 26-godišnji pristaša D. Trumpa iz Colorada.

75 milijuna pripadnika generacije Y moći će glasovati na izborima 8. studenoga. Stariji među njima nadaju se da će se u godinama koje slijede ponovo vratiti gospodarsko blagostanje kakvo pamte iz devedesetih.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene