Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postignut sporazum

Hilary Clinton: Asad će morati otići

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sastanku Akcijske grupe za Siriju održanom u subotu u Ženevi postignut je sporazum o načelima i smjernicama tranzicijskog procesa u toj zemlji, izjavio je posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan.

U završnom priopćenju Annan je pročitao kako se predviđa da u prijelaznoj vladi budu i članovi sadašnje vlade. Sudionici su raspravljali i o 'fazama koje će omogućiti primjenu potpunoga plana u šest točaka i jamstvo primjene rezolucija 2042 i 2043 Vijeća sigurnosti'. Plan koji čini šest točaka u travnju je usvojilo Vijeće sigurnosti, a njime je, među ostalim bio predviđen i prekid vatre od 12. travnja, no nikad nije u potpunosti ostvaren ni poštovan.

'Prijelazna vlada imat će izvršne ovlasti. U toj vladi moći će biti i članovi sadašnje vlasti, oporbe te ostalih skupina, a osnovat će se na temelju zajedničkog dogovora', rekao je Annan, dodavši kako sumnja da će Sirijci kao svoje vođe odabrati ljude koji su okrvavili ruke.

Američka državna tajnica Hillary Clinton podržala je plan za Siriju, poručujući kako je to snažna poruka sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu da ode s vlasti.

'Asad će morati otići', rekla je Clinton na tiskovnoj konferenciji nakon objave sporazuma. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene