Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Era ruskog predsjednika donijela je Rusiji 'novi oblik diktature', tvrdi bivši češki predsjednik Vaclav Havel, vođa 'Baršunaste revolucije' kojom je srušen komunistički režim u Pragu 1989.


'Era predsjednika Putina donijela je novi oblik diktature, poguban već i zbog toga što je diskretan', ocijenio je Havel u razgovoru za dnevni list Lidove Noviny.

Vezani članci Slika nije dostupna Havel pušten iz bolnice na kućnu njegu Slika nije dostupna Havelovo stanje teško, ali stabilno

'To je spoj najgoreg komunizma i kapitalizma', istaknuo je Havel, odgovarajući na pitanje o stanju ljudskih prava u Rusiji.

Taj bivši antikomunistički disident koji je uoči pada komunizma pet godina proveo u zatvoru, nazvao je političku klasu na vlasti u Moskvi 'savezom 'kagebeovaca' i mafijaša'.

'Usto, kako je riječ o ljudima koji su izvukli pouku iz nedavne prošlosti, oni više ne djeluju javno, kao što su činili u doba Brežnjeva (bivši glavni tajnik sovjetske Komunističke partije)', dodao je bivši češki predsjednik.

Havel je nedavno pozvao na osnutak međunarodnog saveza disidenata koji bi pratio stanje ljudskih prava.

Zamisao je da se 'pokrene prilično velika međunarodna inicijativa koja će se očitovati o teškim povredama ljudskih prava diljem svijeta', rekao je na forumu u okviru smotre dokumentarnog filma 'Jeden Svet' posvećene ljudskim pravima.