Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši iranski predsjednik i pripadnik umjerene struje Mohamed Hatami danas je povukao kandidaturu s lipanjskih predsjedničkih izbora, rekao je za Reuters njegov bliski suradnik.


'Odlučio se povući... Ali poduprijet će drugog umjerenog kandidata o kojem će Hatami uskoro izdati priopćenje', rekao je taj suradnik koji je želio ostati anoniman.

Vezani članci Hasan Rohani, iranski predsjednik Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države, optužuju ga da je zanemario zakone Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..."

Suradnik nije htio reći razlog Hatamijeva odustanka niti koga će bivši predsjednik poduprijeti, ali poznato je da se Hatami u nedjelju sastao s drugim umjerenim političarem, bivšim premijerom Mirhoseinom Musavijem.

Hatami je od 1997. do 2005. bio predsjednik i sudjelovao u postupnom odmrzavanju odnosa Irana sa Zapadom. Ti su se odnosi pod Mahmudom Ahmadinedžadom odonda opet pogoršali, a sadašnji predsjednik Ahmadinedžad nada se i drugom četverogodišnjem mandatu.

Obećanjem političkih i društvenih promjena, Hatami je 1997. došao na vlast uvjerljivom pobjedom nad protukandidatom kojega se smatralo kandidatom režima.