Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni dnevnici haškog bjegunca

Mladić potkupljivao senatora iz SAD-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Ratko Mladić, najtraženiji haški bjegunac, i dalje nedostupan vlastima, Serge Brammertz, glavni haški tužitelj, pred Vijeće sigurnosti UN-a može izaći s jednim od važnim dokumentom, Mladićevim ratnim i poslijeratnim dnevnikom.

Dio tih, rukom pisanih dokumenata, na uvid je dobio srbijanski Blic, koji piše kako je Mladić u njima temeljito opisivao sastanke sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem te mnogim drugim vojnim časnicima. Dnevnik se sastoji od više bilježnica i zaplijenjen je 4. prosinca prošle godine po nalogu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Vlasti u Beogradu Mladićevu su bilježnicu predali 25. veljače haškom tužiteljstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ponovljeni postupak Bivšim čelnicima srbijanskog SDB-a 30. lipnja presuda za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH Slika nije dostupna Završne riječi na suđenju Tužitelji MICT-a za Jovicu Stanišića i Franka Simatovića traže doživotni zatvor, a obrana slobodu

Među brojnim bilješkama o nabavkama oružja i raznim kontaktima u vezi s tim, Mladić spominje i novac potreban 'za potkupljivanje jednog senatora u SAD-u', a spominje i Billa Clintona te Tuđmanov put u SAD. Mladićevi dnevnici, prema traženju haškog tužiteljstva, postat će i novi dokazni materijal protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, jer bilješke iz tih dnevnika o sastanku održanom 30. lipnja 1994. godine, Stanišića dovode u vezu s paravojnim srpskim jedinicama, koje su odgovorne za ratne zločine počinjene na području Erduta i Đeletovaca, točnije 'arkanovcima' i 'škorpionima'.

Tužiteljstvo navodi u zahtjevu Sudskom vijeću u Haagu kako 'bilješke s tih sastanaka ilustriraju blisku suradnju sudionika u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući optuženog Stanišića te da se u njima ocrtava uloga Stanišića kao koordinatora'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene