Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otok Battleship

Jeziva turistička atrakcija: Grad zamrznut u vremenu kojim lutaju duhovi tragično preminulih rudara

Otok Hashima (Foto: AFP) - 3
Otok Hashima (Foto: AFP) - 3 Afp
Aktualno Galerija Otok Hashima (Foto: AFP) - 5 Otok Hashima (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp Otok Hashima (Foto: AFP) - 4 Otok Hashima (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Otok Hashima (Foto: AFP) - 3 Otok Hashima (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Otok Hashima (Foto: AFP) - 2 Otok Hashima (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Otok Hashima (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/5 >>
Otok Hashima jedno je od najpoznatijih turističkih odredišta u Japanu. Nekad živ grad mračne prošlosti privlači turiste niskom cijenom i uznemirujućim raspadanjem.

Na obalama jednog dalekog dijela Nagasakija izbačenog u more, 1959. godine narastao je grad kad je otok Hashimu u jednom mahu naselilo više od 5. 000 ljudi.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Ilustracija Strava u Poljskoj Tragedija u rudniku: Puknuće cijevi usmrtilo četvero ljudi

Otok Hashima (Foto: AFP) - 3 Otok Hashima (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp

Tvrtka Mitsubishi otkrila ga je 1887. godine i naselila ga isključivo kako bi postao podvodni rudnik ugljena. Na kraju je rudarima postao dom. Do početka sedamdesetih godina otok je imao velike stambene zgrade, obrazovne ustanove i trgovine.

Unatoč živopisnom izgledu, prvi pogled u ovom slučaju vara. Prpošan grad sagrađen je na slojevima ugljena i radu napaćenih radnika prepuštenih zaboravu nakon smrti u naizgled beskonačnim hodnicima rudnika.

Otok Hashima (Foto: AFP) - 3 Otok Hashima (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp

Otok Hashima poznat je po zloglasnom nadimku "Gunkanjima" (otok Vojni brod). Tijekom Drugog svjetskog rata, vojnici iz Koreje i kineski ratni zarobljenici bili su prisiljeni spuštati se u rudnike ugljena kako bi zadržali njihovu profitabilnost, piše news.com.au.

Otok Hashima (Foto: AFP) - 3 Otok Hashima (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp

Uvjeti rada u rudniku bili su nehumani - plamteća vrućina kao i opasnost od rudarskih nesreća doveli su do smrti oko 1.300 radnika.

Kada je ugljena nestalo i ugasio se rudnik, ugasio se i život na površini koji se njime hranio. Prazan rudnik ugljena 1974. presudio je otoku koji je postao potpuno napušten.

Otok Hashima (Foto: AFP) - 3 Otok Hashima (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp

Od 2009. godine za samo 3,76 dolara, bez troškova vožnje brodom, možete doživjeti propast i napuštenost grada zamrznutog u vremenu, a možda i bijes 1.300 duhova radnika koji prema legendi lutaju hodnicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene