Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hanna' donijela obilne kiše i manje štete na Atlantskoj obali SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tropska oluja "Hanna" zahvatila je u subotu Atlantsku obalu SAD-a s obilnim kišama i snažnim vjetrom koji su izazvali ograničene poplave i štete, te nestanak struje u tisućama kućanstava u Južnoj i Sjevernoj Karolini, no nema izvješća o ljudskim žrtvama, javljaju američke TV mreže.

"Hanna" je izazvala podizanje razine mora uz obalu do 65 cm, a hitne službe izvijestile su o manjim poplavama, rušenju stabala i drugim štetama od vjetra u obje Karoline.

Pročitajte i ovo Oluja u Norveškoj Klimatske promjene FOTO Europsku zemlju pogodio uragan kakav mlađe generacije ne pamte: Rijetka pojava mogla bi se sve češće ponavljati Slika nije dostupna Gustav postao uragan kategorije 2

Oko 10.000 kućanstava u Južnoj Karolini ostalo je bez struje, većinom u području ljetovališta Myrtle Beach, a oko 450 ljudi noć je provelo u skloništima, rekao je Derrec Becker, glasnogovornik Uprave za hitna stanja te američke savezne države.

U Sjevernoj Karolini bez struje je oko 12.000 kućanstava, a u 50-ak skloništa je oko 1.500 ljudi.

Meteorolozi su najavili da će Hanna slabiti krećući se na sjever-sjeverozapad, donoseći obilne padaline duž cijele istočne obale SAD, sve do Nove Engleske i države Maine, na granici s Kanadom.

Za obje Karoline i južnu Virginiju, Nacionalni centar za uragane Miamiju, dao je i upozorenje za moguća tornada u subotu.

Nakon uragana Gustava i tropske oluja Hanne, sezonu uragana na Atlantiku nastavlja uragan Ike, koji bi u nedjelju trebao proći nad otocima Turks i Caicos, te nad jugostočnim Bahamima, najavio je NHC.

Prema subotnjem priopćenju Centra, Ike je trenutačno uragan III. kategorije s vjetrovima snage oko 185 km/h, a idućeg bi se tjedna mogao približiti obali Floride i Meksičkog zaljeva kao uragan IV. kategorije.

Saffir-Simposonova ljestvica dijeli uragane u pet kategorija po jačini vjetra, pri čemu je V. kategorija najsilovitija.

Guverner Charlie Christ u petak je proglasio izvanredno stanje zbog opasnosti da Ike pogodi Floridu. Najugroženije područje je otočni lanac Florida Key's, koji se pruža južno od floridskog poluotoka. Lokalne vlasti pozvale su sve turiste da u subotu ujutro počnu napuštati te otoke, a stanovnici su pozvani da evakuaciju započnu u nedjelju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene