Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Male skupine protukapitalistički usmjerenih prosvjednika, pripadnika tzv. Crnog bloka, sukobile su se u subotu s policijom u Hamburgu, uz danas većinom mirne prosvjede protiv summita G20 najrazvijenijih zemalja svijeta, koji se već dva dana odvijaju usporedno sa skupom svjetskih čelnika u Hamburgu.


Nakon noći tijekom koje su militantni prosvjednici razbijali izloge, palili automobile i bacali predmete, u središtu grada bile su danas zaključane brojne luksuzne trgovine, a brojne druge su štitili zaštitari.

Vezani članci Prosvjedi u Rusiji UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Pogledajte kako se ruska policija obračunava s prosvjednicima Slika nije dostupna Oklopnjaci i vodeni topovi na ulicama Hamburga, ozlijeđeno više od 190 policajaca

Više od 50.000 ljudi okupilo se na prosvjedima protiv G20 u ovom njemačkom lučkome gradu. Na jednoj točki u gradu oko 120 prosvjednika, od kojih neki maskirani, sukobili su se s policijom i napali ih štapovima na kojima su nosili zastave prije nego li su se razbježali.

Policija je povremeno upotrijebila vodene topove protiv prosvjednika, no od rano poslijepodne većina prosvjednika napustila je poprište sukoba.

Kancelarka Angela Merkel, pred kojom stoje izbori u rujnu, nastojala je održavanjem summita u Hamburgu, lučkom gradu s dugom tradicijom ljevičarskog radikalizma, istaknuti svoju predanost slobodi govora.

Slike dima koji se diže nad dijelovima grada, zapaljenih automobila, razbijenih trgovina i ulica prepunih krhotina pokrenule su pitanja vezana uz njenu strategiju, a dodatne policijske snage morale su biti raspoređene iz drugih djelova zemlje.

Merkel, koja se nakon summita susrela s pripadnicima policije i snagama sigurnosti, osudila je nasilje, no također istaknula kako su prosvjednici ipak većinom bili miroljubivi te su legitimno prosvjedovali.

"Osuđujem na najoštriji način ekstremno nasilje i neobuzdanu brutalnost s kojom se policija u više navrata morala suočiti", kazala je Merkel na završetku summita.

"Nema opravdanja za pljačkanje, paljenje i brutalne napade na živote policajaca...svatko tko se tako ponaša stavlja sebe izvan naše demokratske zajednice", rekla je njemačka kancelarka.

Ranije je čelnik policije u Hamburgu izrazio zaprepaštenost "valom destruktivne ljutnje", nemirima i paljenjem, što su neki od prosvjednika prakticirali od četvrtka u tom gradu.

U subotu su, međutim, uglavnom mladi prosvjednici, neki od njih noseći balone, drugi gurajući kolica, željeli pokazati miran karakter demonstracija, uz glazbu koja je odjekivala.

U posljednja tri dana više od 200 policajaca je ozlijeđeno, uhićeno je oko 140 ljudi, a 122 odvedena u daljnji pritvor.

U petak navečer morale su biti raspoređene posebno naoružane snage sigurnosti nakon što su militantni prosvjednici počeli bacati projektile, među ostalim i ulične ploče, te podizati barikade.

Ministri u njemačkoj vladi osudili su nasilne prosvjednike i kazali da će se suočiti s potpunom primjenom zakona. "To nisu prosvjednici, nego kriminalci", rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

No drugi su se političari zapitali o opravdanosti izbora Hamburga za mjesto održavanja summita, iako je kancelarka Merkel branila taj izbor navodeći da su se slični summiti održavali i u drugim velikim gradovima poput Londona, primjerice.

Stanovnici Hamburga, kojima je Merkel najavila naknadu štete, također su ljuti zbog rušilačkog vala u gradu, a neki od njih ocjenjuju da je kancelarka podcijenila prosvjede. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju