Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haiti: S približavanjem tropske oluje vlasti pozivaju na opću mobilizaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti na Haitiju uputile su u ponedjeljak navečer poziv na opću mobilizaciju zbog približavanja tropske oluje Gustava koja bi idućih sati mogla prerasti u uragan.

'Pred pogiblima koje prijete Haitiju, tražim od nacionalnih odbora za civilnu zaštitu i od naših prijatelja na području međunarodne suradnje da pomognu vladi u borbi s prirodnim nepogodama', rekao je ministar unutarnjih poslova Paul-Antoine Bien-Aime za haićansku državnu televiziju.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnik Zadali si rok Rusija mobilizira 100.000 vojnika za potencijalnu ofenzivu u Ukrajini Haiti pomoć ne stiže Nekad rajskim otokom vladaju bande, širi se i zaraza: "Cijeli dan ne jedem, a zatim idem u krevet bez ičega u želucu"

Prema izvješću državne meteorološke agencije tropska oluja nazvana Gustav mogla bi prerasti u uragan i u idućih 36 sati žestoko se obrušiti na obalu Haitija.

Direktorica tamošnje civilne zaštite Alta Jean-Baptiste pozvala je pak stanovnike putem državne televizije da napuste rizična područja i da ne prelaze rijeke čiji vodostaj naglo raste, podsjećajući ih da je je za cijelu zemlju proglašen najviši stupanj pripavnosti koji je sinonim za ograničeno kretanje.

U ponedjeljak u 14.00 sati po mjesnom, a u 20.00 sati po srednjoeuropskom vremenu središte oluje kretalo se na jug-jugozapad Haitija brzinom od 22 km/h praćeno vjetrom koji je dostizao brzinu od 95 km/h, kako je izvijestio američki Centar za praćenje uragana (NHC) sa sjedištem u Miamiju, na Floridi.

'U iduća 24 sata Gustav bi mogao postići snagu uragana prije nego stigne do kopna', upozorava NHC.

Haiti je prije nešto više od tjedan dana teško pogodila tropska oluja Fay koja je u toj zemlji odnijela najmanje sedam života. Četrdesetak putnika autobusa koji je sletio u nabujalu rijeku još se vode kao nestali.

Gustav je sedma tropska oluja u ovogodišnjoj sezoni uragana na sjevernom Atlantiku koja će trajati do 30. studenoga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene